Kultúra amerikai elnökválasztás 2020

Mick Jagger, Elton John és még számos sztár felszólította a politikusokat, ne kampányoljanak a dalaikkal engedély nélkül

Közeleg az amerikai elnökválasztás, egyre intenzívebb a kampány, és egyre többször használnak ilyenkor politikusok engedély nélkül híres slágereket, anélkül, hogy erre engedélyt kértek volna. Most ötvennél is több neves előadó követeli nyílt levélben, hogy vessenek véget ennek a gyakorlatnak, és kizárólag engedély birtokában használják a dalaikat, legyenek republikánusok vagy demokraták. Csak azt idei kampányban már többek között Rihanna, Adele, a Rolling Stones, a Panic! At The Disco, valamint Prince örökösei is konfliktusba kerültek emiatt Donald Trump stábjával, közülük többen perrel is megfenyegették az elnököt.

Bár az amerikai szerzői jogi törvények lehetőséget adnak arra, hogy a rendezvényeken használjanak dalokat, amennyiben a kampányesemény helyszíne megegyezett a nagy szerzői jogkezelőkkel, de az előadók abban az esetben kifogásolhatják ezt, amennyiben úgy érzik, hogy a szerzeményük ismételt használata negatívan befolyásolja a társadalmi megítélésüket. Most augusztus 10-ig várják a pártok és kampányszervezeteik válaszát arra, hogyan tervezik ezt a kérdést rendezni. A nyílt levelet olyan nagyságok írták alá, mint Mick Jagger és Keith Richards, Elton John, a Blondie, Elvis Costello, az R.E.M., Sia, Cyndi Lauper, Alanis Morissette, Lorde és a Green Day.

Kiemelt kép: Michele Eve Sandberg / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik