Kultúra

Tűzszertartás, halottidézés, utcaszínház és túraútvonalak a nyári programajánlóban

Ha nem megyünk külföldre nyaralni, akkor se essünk kétségbe, belföldön is számtalan csodás programot és helyszínt találni. Ezekből gyűjtöttünk össze egy párat.

Tűzszertartás és halottidézés

Augusztus 1-jén kora délutántól késő éjszakáig tartó kulturális maraton lesz Óbudán. A 3. kerületi kulturális helyszínek – amelyek között múzeumok, galériák, kávézó, sörkert és könyvtár is található – összefogtak, hogy egy emlékezetes, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. Az Óbudai Kult.Éj! nevű estén egy belépővel 12 helyszín és több mint 50 program látogatható meg. Az Aquincumi Múzeumban lesz többek között egy kelta tűzszertartás, valamint szemtanúi lehetnek egy római halottidézésnek is.

Fotó: Aquincumi Múzeum

A teljes árú belépőjegy 1000 Ft, 14 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés. A látogatók az első meglátogatott helyszínen egységesen 1000 forintért megváltott jeggyel minden Óbudai Kult.Éj eseményen részt vehetnek.

További információk az esemény honlapján vagy a Facebookon.

Utcaszínház Fesztivál

Kapolcs legújabb fesztiválja, a Bondoró Utcaszínház Fesztivál egyelőre még újdonságnak számít a hazai fesztiválpalettán. A magát vidám kavalkádként aposztrofáló rendezvény tavaly jött létre hiánypótló céllal: a szervezők a Magyarországon talán kevésbé jól ismert utcaszínházi műfajokat, s a hozzájuk kötődő street art közeget szeretnék népszerűsíteni a közönség számára. A fesztivált augusztus 28-30. között rendezik meg.

A jegyekről és a bővebb programokról a fesztivál honlapján.

Újra lehet fürödni az ország legszebb folyóparti strandján

Állítólag nincs a Tiszának és az országnak olyan szép folyóparti strandja, mint Csongrádon, a Körös torkolatával szemben, amit a magyar homokos tengerpartnak is szokás nevezni. Az ott  kialakult homokföveny mintegy 700 méter hosszan és 30 méter szélesen húzódik a város keleti végétől egészen a torokig, jó időben a víz hőmérséklete 23 Celsius-fok körüli.

Irány túrázni

Spartacus-ösvény 1930-as években épült úgynevezett egynyomos gyalogösvény, amit vadásztársaságok használtak a Pilisi Parkerdő területén a Visegrádi hegységben. Az ösvényt Pilisszentlászló felől lehet megközelíteni a zöld jelzést követve. Különlegessége, hogy végig meredek hegyoldalban, az Öreg-Pap-hegyet megkerülve vezet az út lenyűgöző kilátással, különleges természeti környezetben. A túráról bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Felejthetetlen látványt kínál az ország legifjabb túraútvonala
A Visegrádi-hegység közkedvelt túraösvénye Pilisszentlászlóról indul.

Szépséges tavaink

A Balaton egész évben csodálatos, sőt, már azt is tudjuk, hol érdemes ott enni, de ne feledjük, az országban rengeteg csodás tóvidék található, ahol kevesebb is a turista, mint a Balatonnál. Néha ott is igazi gyöngyszemet találni, ahol igazán nem számítunk rá. Így van ez Tokaj közelében a Nagy Kopasz hegy lábánál is, ahol rábukkanhatunk a Tarcali bányatóra. Fürdésre nem alkalmas, viszont pihenni, napozni, fotózni lehet a partján.

Az ország öt festői tavát ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

Újra jár a Libegő

A járványügyi veszélyhelyzet idején, kihasználva a kényszerű üzemszünetet, műszakilag megújult az idén ötvenéves közlekedési eszköz. Így augusztus elsejétől, szombattól újra normál nyitvatartási rend szerint közlekedik a Zugligeti Libegő, augusztus 29-én pedig várják éjszakai libegőzésre az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik