Kultúra

Bombera Krisztina megdöbbent Grecsó Krisztián ATV-s kritikáján

Nyílt válaszlevélben reagált Bombera Krisztina Grecsó Krisztián pénteken az Élet és Irodalomban közölt írására, melyben az ATV Start műsorát kritizálja. Az író Veiszer Alinda műsorból való hirtelen távozásával kapcsolatban azt írta, annak újságírói erősségeire semmi szüksége nem volt az ATV reggeli adásában, csodálkozott is, vajon milyen kihívást keres Veiszer ebben a műsorsávban.

Bár szakmai szempontból érdekes lehet az élő adás szimultán világa, a szétaprózott, tempóban mégis feszesen egyben tartott figyelem, Grecsó szerint ez inkább egy kezdő tévésnek lehet remek gyakorlat.

Ezért az efféle adások szükségszerűen gyorsabbak és felszínesebbek lettek, mindenből csak ízelítőt kapunk, jelzésértékű adagok, sebes tempó, mégis kevés valódi információ. A reggeli műsor fából vaskarika, és bár lassan megszoktuk, a négyperces „beszélgetésnek” azon kívül, hogy előtte és/vagy utána hirdetés van, továbbra sincs sok értelme. A gyakorlott szereplők azt is hamar megtanulták, hogy mindegy, mit mondanak, elég, ha jól néznek ki, kedvesek, és jókedvük van, az a legjobb, ha sokat nevetnek. Minden más lényegtelen, a görcsös információhalmozás („azt még hadd mondjam el”), a kétségbeesett öndicséret („zseniális előadás”) pedig kifejezetten káros. Semmit nem kell elmondani, bármi kimaradhat, a jelenlét dominál, minden másnak alig van jelentősége

– áll Grecsó kritikájában.

Bombera Krisztina, az ATV Start egyik műsorvezetője hétfő este Facebook-posztban reagált Grecsó írására. Szerinte az író kritikája felszínes és általánosító.

Sajnálom, hogy az a rövid idő, amit a kolléganő megtekintése miatt velünk töltött, nem volt elég arra, hogy felfigyeljen arra, hogy például nem négyperces interjúkat készítünk, hanem 8-10 perceseket, hogy olyan embereknek tudunk hangot adni, akiknek más médium nemhogy tíz percet, de egyetlen egyet sem ad, hogy kiszolgáltatott, jogfosztott és megalázott, csodálatos és értékes embereknek tudunk teret adni, vagy hogy olyan művészekkel van lehetőségünk (tíz percben talán Önnek túl rövidnek tűnő) interjúkat készíteni, melyek valószínűleg értékesebbek, mint a herevasalás témaköre (más reggeli műsorban), vagy a horoszkóp részletezése, vagy egy aktuális NER sztár hájpolása

– reagált levelében a műsorvezető.

Bombera levelére több ATV-s műsorvezető is reagált, többek között Kárász Róbert, Somos András és Vujity Tvrtko is.

Én nagyon tisztelem Grecsó Krisztiánt! Ezért is megtisztelő, hogy nekünk nyilatkozik. Legutóbb például új, zseniális könyvét reklámozva. 11 perc 39 másodperces interjúban. Ha már vannak, akik leragadtak a számoknál

– írta Vujity Tvrtko, míg Somos András a következőképp reagált:

Nagy tisztelet Grecsó Krisztiánnak. Az írás olyan jó, Bombikám, hogy most már ő is a nézőnk lesz!!! Lassan, de biztosan írhatnál mindenkinek, hátha!

Bombera Krisztina: Egyszer már átéltem a fentről kapott utasítások világát, gyorsan ki is rúgtak abból a tévéből
Sosem hagyta, hogy beleszóljanak a munkájába, de ha ma lenne fiatal, nem vágna bele a tévézésbe. Új videósorozatában külföldön élő magyarokkal beszélget. Interjú Bombera Krisztinával.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik