Kultúra

Lehet bármekkora a szerelem, ha a másik nem ismer fel

Horvát Lili (Szerdai gyerek) Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című második nagyjátékfilmje is meghívást kapott a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába. A szeptember 2. és 12. között megrendezett fesztivál a cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days) szekciója július 23-án este jelentette be mindössze tíz filmből álló válogatását, ebben kapott helyet Horvát Lili filmje is.

A korábbi években itt mutatkozott be a Darwin rémálma, Denis Villeneuve Felperzselt föld című alkotása és az idén Oscarra jelölt Corpus Christi is, de Jean-Marc Vallée, Danis Tanovic vagy Laurent Cantet filmjeinek is itt tartották a világpremierjét. A tizenhét évvel ezelőtt alapított szekcióba most először válogattak be magyar alkotást.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre történetében valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz, ezért sikeres amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. A nő azonban hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél, a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja, sohasem látta őt azelőtt.

Márta titokzatos és hipnotikus belső utazása magával ragadott bennünket. Horvát Lili nagyon kifinomult és érzelmes módon ábrázolja a női pszichét és annak rejtekútjait

– indokolta meg döntését Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti vezetője.

Horvát Lili elmondása szerint filmje elsősorban a szerelem projektív természetéről szóló személyes történet.

A film a szerelmet az őrülettől elválasztó, nyugtalanítóan homályos határsávban játszódik. Mennyiben építjük önmagunkban a szerelmi történeteket? Meddig tart a vágyott valóság, és hol kezdődik a realitás? Mennyire másképpen megélhető két ember számára ugyanaz a szerelem?

– fogalmazott.

A film főszerepeiben Stork Natasa és Bodó Viktor láthatók, operatőre Maly Róbert (Szerdai gyerek, Mindenki). Stork és Bodó mellett Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor is feltűnik a filmben.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a világpremiert követően, szeptember 24-én debütál a hazai mozikban.

Kiemelt kép: Youtube / Mozinet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik