Kultúra

Úgy tűnik, Kanye West mégis indul az amerikai elnökválasztáson

Múlt héten még attól volt (valamennyire) hangos a sajtó, hogy Kanye West visszalépett és nem indul az amerikai elnökválasztáson, most úgy tűnik, hogy ez talán megtörténik. A rapper vasárnap este, a dél-karolinai Charlestonban tartott eseménye elmehet kampányindítónak is, bár ez nem teljesen tiszta egyelőre.

Kanye a rendezvény komolyságát emelendő, golyóálló mellényben tűnt fel, majd elég csapongó beszédet tartott, melyben szó esett teológiáró, hajléktalanságról, rabszolgafelszabadításról és abortuszról is. Utóbbi megemlítésekor a rapper sírva mondta el, hogy ő sem született meg majdnem, mert szülei majdnem elvetették, illetve hogy ő sem akarta először, hogy lánya megszülessen.

Anyám megmentette az életemet. Apám el akart vetetni. Anyám megmentette az életemet. Nem lenne Kanye West, mert apám túl elfoglalt volt

– mondta zokogva, majd azt kiáltotta, „majdnem megöltem a lányomat!”

Ennek ellenére Kanye szerint az abortusznak legálisnak kell maradnia, de hozzátette, hogy szerinte minden kismamának, aki gyereket szül, egymillió dolláros támogatást kellene kapnia.

A rapper megemlítette Harriet Tubmant, a 19. századi Amerika egyik legelismertebb alakját, aki rabszolgaként született, de később sikerült megszöknie, majd az amerikai polgárháború előtt sok rabszolgának segített a szökésben. Kanye West ezt kicsit másképp látja, elmondása szerint Tubman nem szabadított fel rabszolgákat, csak elintézte, hogy más fehér embereknek dolgozzanak.

Kanye West elnökjelöltsége leginkább az amerikai álom határait mutatja meg
Donald Trump kihívót kaphat jó barátja személyében, akinek indulása inkább különös, mintsem véresen komoly.

(Guardian)

Kiemelt kép: JEAN-BAPTISTE LACROIX / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik