Kultúra

Radics Béla: Én nem nyalok, mint az Illés meg az Omega és a hasonló kirakat zenészek tették

Egy 1970-ben készült jelentést tett közzé az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebookon. Ebben egy „Farsangi” fedőnevű ügynök Radics Bélával beszélgetett 1970. nyarán az Ifjúsági Parkban, egy Tűzkerék koncert után, melyben a zenész nem rejtette véka alá véleményét az Omegáról és az Illésről.

Az Illés tagjai angliai turnéjuk során egy BBC-nek adott interjúban az itthoni klubmozgalom hiányosságait, a hosszú hajúak kvázi üldözését, valamint a hazai könnyűzene jónak korántsem mondható anyagi és erkölcsi megbecsülését kifogásolták, melynek egy éves eltiltás lett a vége. Bár Radics egyetértett velük, úgy gondolta, itthon kéne merniük beszélni, „ők úgy is jól feküdtek mindenhol…”

Én nem fogok bedőlni a rohadt kommunistáknak, én nem nyalok, mint az Illés meg az Omega és a hasonló kirakat zenészek tették… ORI vizsgát sem teszek, mert nem leszek kommunista zenész

– mondta Radics.

Arra a kérdésre, hogy Radics miért játszik az Ifiparkban, amelyik a KISZ védnöksége alatt áll, a zenész ezt válaszolta:

Nem törődnek azzal, hogy milyenek az én politikai nézeteim, és hogy mit játszom, én hozom a közönséget, ezért a s…m is kinyalják.


Kiemelt kép: Facebook / Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Ajánlott videó

Olvasói sztorik