Kultúra

Animációs sorozatokat és magyar fociedzők történeteit is támogatta a Filmintézet

10 animációs és 24 ismeretterjesztő filmnek szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet összesen több mint 260 millió forint értékben. A dokumentum-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm és az újdonságként meghirdetett tévésorozat pályázatok beadása és feldolgozása is folyamatban van. Utóbbira összesen több mint 1000 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.

Az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy a folyamatos pályáztatással és új pályázatok kiírásával munkalehetőséget biztosítsunk a hazai filmszakmának. Jelentős eredmény, hogy megszülettek a televíziós pályázatok első döntései, ezzel is erősítettük a törekvésünket, hogy a magyar mozgóképiparban a televíziós műfajok kellő hangsúlyt kapjanak. Az idén meghirdetett, a korábbiakhoz képest több televíziós formátumot támogató pályázatokat hatalmas érdeklődés övezte, ezért döntöttünk a támogatási keretösszegek megemeléséről

– nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A Televíziós Döntőbizottság összesen 100 millió forint értékű támogatást szavazott meg 10 animációs és több mint 160 millió forintot 24 ismeretterjesztő film gyártására. A Macskafogót is jegyző Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja elmondta, hogy „a pályáztatási rendszer átalakítása miatt a 2020-as év minden kategóriájában rekordszámú szinopszist nyújtottak be az alkotók.

Az animációs pályázat első fordulójában ezért is nehéz dolga volt a bizottságnak. A döntés eredményeként a jelentős életművel rendelkező idősebb alkotók mellett – úgy a sorozat epizódokban, mint az önálló filmtervek esetében – a fiatal tehetségek is lehetőséghez jutottak

– tette hozzá.

Több animációs sorozat újabb epizódjai készülhetnek el, köztük a Cigánymesék, a Cipelő cicák, a magyar olimpikonok gyerekkorát felvillantó Cserebogarak, a Draco a borzasztó és a Kippkopp és Tipptopp.

A 24 ismeretterjesztő film múlt és jelen különféle izgalmas témáit dolgozza fel. Papp Gábor Zsigmond tévéfilmje  négy magyar futballedző pályájáról fog szólni, akik világbajnokot faragtak az olasz focistákból a 30-as években, Zsigmond Attila a székelyföldi festőiskola kiemelkedő alkotóit mutatka, Kriskó László pedig 15 magyar győzelmet mutat majd be az 1896-1936 közötti olimpiák aranyérmesei közül.

Elkészülhet Kolovratnik Krisztián Bringás Brigantik sorozatának második évadja és Mosonyi Szabolcs természetfilmes új alkotása is, mely „Európa Amazóniája”, a Dráva vadvilágát mutatja be a nagy sikerű Vad Balaton, Vad Kunság és Vad Szigetköz folytatásaként.

Kiemelt kép: Nemzeti Filmintézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik