Kultúra

819 új taggal válik sokszínűbbé az amerikai filmakadémia

A meghívottak között van Eva Longoria és Zendaya is.

Többek között Eva Longoria, Zendaya and Awkwafina is szerepel a 819 filmes között, akik meghívást kaptak az Oscar-díjak odaítéléséről döntő testületbe, az amerikai filmakadémiába. A bővítés deklarált céljai között szerepelt, hogy sokszínűbbé tegyék a tagságot, amelyet sokszor ért az a kritika, hogy a fehér férfiak dominálják. A most meghívottak 36 százaléka nem fehér, 45 százaléka nő, 49 százaláka pedig külföldi. A testület közleménye szerint összesen hatvannyolc országból hívtak meg új tagokat.

Az utóbbi évek hasonló szellemű bővítéseinek több szinten is látszik az eredménye: mind az egyre nagyobb sokszínűségről árulkodó statisztikákban, mind abban, hogy idén például a dél-koreai Élősködők tarolhatott az Oscar-gálán, a díj történetében először nyerve el idegennyelvű filmként a legjobb filmnek járó elismerést (Bong Joon-Ho fekete humorú thrillerének színészei is az új tagok között szerepelnek).

Az Élősködők Oscar-tarolása nagyszerű hír a film jövőjéért aggódóknak
Az Élősködők győzelme fontos üzenettel bír. De vajon minek köszönhető, hogy egy dél-koreai társadalmi szatíra elhozta a legfontosabb díjakat a sokkal esélyesebbnek tartott hollywoodi versenytársak elől?

Az akadémia azt is közölte, hogy állandósítják a legjobb filmes kategória tíz jelöltre történt bővítését, hogy így is nagyobb teret adjanak a kulturális sokszínűségnek. Ahogy korábban megírtuk, a jövő évi Oscar-gálát két hónappal el kellett halasztani, hogy a járvány sújtotta filmipar kissé utolérhesse magát a nagy megmérettetés előtt.

2021 áprilisában lesz a következő Oscar-gála
Több idő lesz a filmek befejezésére és bemutatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik