Kultúra

Herczeg Tamás: Utolsó pillanatban kaptunk zöld utat, különleges évaddal jön a Szegedi Szabadtéri (x)

Különleges évaddal készül idén a Szegedi Szabadtéri Játékok. Bár a járványhelyzet miatt eredetileg meghirdetett Dóm téri előadások elmaradnak, a közönség egy igazi színháztörténeti kuriózumot láthat a székesegyház előtt. Emellett az újszegedi színpadra tervezett produkciókat is megtartja a fesztivál, így egy rendkívül sokszínű műsort állítanak színpadra. Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan alakul az évad a járványhelyzet hatására?

Az egyik szemem sír, hiszen csodálatos évadot hirdettünk meg, melyhez már hónapokkal a kezdés előtt hatvan százalék fölött állt a jegyértékesítés, ám mindezt a vészhelyzet kihirdetésekor le kellett mondanunk. A másik szemem viszont nevet, mert az utolsó pillanatban végül zöld utat kaptunk, így egészen különleges évadot hozhatunk létre, melynek mélysége, művészi mondanivalója még a korábbi esztendők gondolatiságán is túlmutat.

A közönség – a nehézségek ellenére- ugyanúgy egy hihetetlenül izgalmas, sokszínű, minden műfajt felvonultató évadot fog látni a Szabadtérin. Hagyományosan két helyszínen zajlik a fesztivál. Az egyik az újszegedi színpad: amely a Dóm tértől eltérően egy épített színházi környezet, ahol nincs szükség jelentős műszaki előkészületekre. Itt lesz operabemutató, az Agrippina, Molière-vígjáték, az Úrhatnám polgár, egy családi mesebalett, a Hófehérke és a hét törpe, és egy vígjáték, a Legénybúcsú. A másik helyszín a Dóm tér, ahol évről évre a semmiből, a csupasz macskaköveken kell felépíteni a színházat az öltözőrendszerrel, a lelátóval, valamint egy pódiumszínpaddal.

Az újszegedi színpad. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

A karantén miatt lecsúsztunk arról, hogy a szokásos, négyezer főt befogadó hatalmas nézőtér létesüljön. A lehetőségekhez igazodva egy igazi színháztörténeti kuriózumot mutatunk be, az Akárki című moralitásjátékot egy „ácsolt színpadon”, az ehhez kialakított ideiglenes nézőtéren. Tudni kell, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előképe a Salzburgi Ünnepi Játékok dóm előtti szabadtéri színháza volt, ahol immár száz éve ez a darab van műsoron. Így most rójuk le ezt a 90 éves adósságunkat. Mindemellett lesz egy szimfonikus zenekari koncert is a téren. Úgy gondoltuk, szép gesztus lenne, ha ezután a nehéz időszak után a kultúrára éhes közönséget megajándékoznánk egy-egy igazán felejthetetlen színház-élménnyel. Így jött az ötlet, hogy

erre a két Dóm téri előadásunkra ingyen adjuk a belépőt.

Ezeket a jegyeket felerészben szegedieknek, felerészben- a legnagyobb szállodákkal összefogva- turistáknak ajánlottuk fel, hiszen a kulturális missziónkon kívül a város identitásának meghatározása és turisztikai fellendítése is feladatunk. Bízunk benne, hogy ezzel a vállalásunkkal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy újra pezsgő élet legyen a városban.

Miről szól az Akárki?

A moralitásjátékokat pestisjárványok után adták elő, az Akárki ennek megfelelően a lét értelméről, az elmúlásról szól, ironikus humorral fűszerezve. Az előadás díszletéül a Schulek Frigyes által tervezett székesegyház szolgál, melyet épp kilencven éve szenteltek fel. A darab rendezője Bodolay Géza lesz, a főszerepekben pedig két Kossuth-díjas művészt, Zsótér Sándort és Hegedűs D. Gézát láthatja a közönség.

A Szegedi Szabadtéri Játékok mindig is nyitott volt az új műfajokra. Passiójátékkal indultak még 1931-ben, aztán következtek a drámák, elsőként Madáchtól Az ember tragédiája. Új korszakot hoztak a zenés, táncos darabok, utóbb a néptánc és a balett került a repertoárba. A nyolcvanas évek végén érkezett az operett, aztán a szimfonikus zene és a musicalek. Mi a következő műfaj?

A Szegedi Szabadtéri Játékok abból a szempontból is egyedi, hogy míg más európai városok jobbára egyműfajú fesztiválokat tartanak, mi a sokszínűség mellett tettük le a garast. Valószínűleg az új cirkusz, ami évtizedek óta hódít a világban, és látványosságával, széles gesztusaival itt a helye szabadtéren.

Dóm tér. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szabadtérin idén a járvány miatt kimarad az utóbbi évek legnépszerűbb műfaja, a musical.

A musical vitathatatlanul a ma népoperája, rengeteg nézőt vonz, a közönség nemcsak szereti, hanem el is várja. Ezt hamar felismertük, és a nyolcvanas évek óta a magyarországi musicalek legfőbb bemutatóhelye Szeged. Itt debütált a Jézus Krisztus szupersztár, A nyomorultak, a Mamma Mia, az Apáca Show és a Titanic. Idén azért hiányzik a repertoárból, mert ez a műfaj igényli a legnagyobb befektetést időben, díszletben és szereplőgárdában egyaránt. És most időből volt a legkevesebb. Az idénre meghirdetett produkciók azonban jövőre átkerülnek, így a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Apáca showt, a West Side Storyt és a Sok hűhó semmiért-et is láthatja a közönség.

A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain maszk ajánlott?

Nem kötelező, de természetesen aki szeretné, felveheti. Szerencsére a jelenlegi korlátozások lehetővé teszik, hogy anélkül is lehessen a nézőtéren ülni. A színház most mindent visszaad, amit elvett a járvány: a színészek felmehetnek a színpadra, a nézők a nézőtérre, láthatjuk egymás arcát, tekintetét, mimikáját. Csodálatos ajándék ez, különösen azt figyelembe véve, hogy sokáig úgy volt, minden elmarad, és az áll majd a színháztörténeti visszaemlékezésekben, hogy 2020 üres év a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében. Tényleg a nullából kellett feljönni, és igaz válaszokat találni a mindannyiunk számára embert próbáló helyzetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik