Kultúra

Műtárgyakat is ért az esőzés a beázott Szépművészeti Román Csarnokában

Péntek délelőtt számoltunk be róla, hogy a szombaton újranyíló Szépművészeti Múzeum újonnan átadott Román Csarnoka teljesen beázott a néhány nappal ezelőtti esőzésekben. A múzeum egy munkatársa az Indexnek küldött levelében azt írta, csodálkozik az újranyitáson, mivel a vasárnapi özönvízszerű eső miatt az épület jelentős vízkárokat szenvedett, az újonnan átadott Román Csarnok teljesen beázott a falakat díszítő freskókkal együtt és a műtárgyraktárak, illetve a földszinti állandó kiállítások is vízben állnak.

A Szépművészeti kommunikációs osztálya azt elismerte, hogy a Román Csarnok tényleg beázott a június 14-i, szokatlan mennyiségű csapadék következtében, viszont a károk közel sem olyan jelentősek a megítélésük szerint.

Beázott a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka
A múzeum egyik munkatársa furcsállja, hogy a múzeum szombaton kinyit.

Később az Indexnek elmondták, a kiállítóterekben nem, de az egyik műtárgyraktárban valóban történt beázás, mégpedig abban, amely a Román Csarnok alatt helyezkedik el. Ezt a földalatti raktárat a legutóbbi felújítás során építették.

A beázás egy műtárgyraktárt is érintett, ott néhány műtárgy kis mértékben megsérült, ezek restaurálással helyreállíthatóak. A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során az intézmény már nem tapasztalt beázást

– mondták, majd hozzátették, Baán László főigazgató vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a hibát ki követte el.

A múzeum vezetése szerint elfogadhatatlan, hogy a nemrég felújított épület beázzon, ezért legjelentősebb hazai építésügyi minőségellenőrzési szervezet, az  Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMI) bevonásával vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy mi okozhatta az épület beázását

– nyilatkozta az intézmény.

Kiemelt kép: Cseke Csilla / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik