Kultúra

Nem hajlandók J. K. Rowling új mesekönyvén dolgozni a kiadó munkatársai

A bál J. K. Rowling körül folytatódik: új mesekönyve, a The Ickabog kiadása került veszélybe, miután a Hachette könyvkiadó dolgozói közül sokan bejelentették, nem hajlandóak dolgozni a köteten. A kiadó azonban közölte, nem fogadják el a munkabeszüntetést azon az alapon, hogy a dolgozók nem értenek egyet a szerző nézeteivel.

A szólásszabadság a könyvkiadás sarokköve. Hiszünk abban, hogy mindenkinek joga van kifejezni a gondolatait és hiedelmeit. Ezért sem kommentáljuk soha a szerzőink személyes nézeteit, és tartjuk tiszteletben a munkavállalóink eltérő véleményét is. Sosem kényszerítenénk arra a dolgozóinkat, hogy olyan könyvön dolgozzanak, amelynek a tartalma személyes okokból felkavarja őket, de meg kell húznunk a vonalat e között és a között, amikor azon az alapon utasítja el valaki a munkavégzést egy könyvön, hogy nem ért egyet a szerzőnek az írásától függetlenül megfogalmazott magánvéleményével, mert ez szembe menne a szólásszabadsággal kapcsolatos nézeteinkkel

– áll a kiadó közleményében. Rowling a transzfóbnak minősített véleményeivel kavarta fel az indulatokat a napokban, mely több egykori Harry Potter-filmes színészt is a szerző ellen fordított, az ügyről itt írtunk bővebben.

J. K. Rowlingot transzfóbia miatt feszítik keresztre, korábban a homofóbok mentek neki
J. K. Rowlingot egyre többen és egyre hangosabban támadják, amiért – a tiltakozók szerint – transzfób megnyilvánulásokat tett. Az írót korábban a homofóbok támadták, mert a sokszínűség büszke szószólója volt.

Ez egyébként nem az első hasonló esett a Hachette körül: nemrég Woody Allen könyve körül volt hasonló botrány, a dolgozók nem voltak hajlandóak dolgozni a gyerekmolesztálással vádolt rendező memoárján, így az végül egy másik kiadóhoz került.

Kiemelt kép: John Phillips/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik