Kultúra

A Securitaténak jelentett a filmes, aki a közmédia romániai rendszerváltásról szóló sorozatát jegyzi

A közmédia Omló falak árnyékában – Magyarok a romániai rendszerváltó forradalomban címmel futtat egy mini, négyrészes dokumentumfilm-sorozatot az 1989-es romániai eseményekről, Xantus Gábor rendező-operatőrrel a kérdezői székben, akiről korábban több médium megírta, és végül ő maga is elismerte, hogy annak idején a Ceausescu-érában jelentett a román titkosrendőrégnek, a Securitaténak – szúrta ki a Magyar Hang.

A filmsorozat – mely a mediaklikk.hu oldalon vissza is nézhető – szinopszisa szerint

a harminc éve lezajlott romániai rendszerváltó események magyar vonatkozásainak felelevenítését, három évtized távlatából történő megítélését mutatja be. Korabeli szemtanúk és résztvevők emlékforgácsaiból rajzolja meg a teljesség igénye nélkül, a népfelkeléssel indult, majd véres forradalommá duzzadt 1989-es forradalmi események még tetten érhető, néhány, a romániai magyar kisebbség szempontjából releváns mozzanatát.

A sorozatot gyártó Xantus Film alapítója Xantus Gábor, a rendezést ezúttal az ő fia, Xantus Áron jegyzi, míg Xantus Gábor a filmben látható interjúk kérdezője. Xantus eleinte tagadta besúgói múltját, ám később beismerte azt, ennek nyomán pedig távoznia kellett a román televíziótól, ott ugyanis a szabályzat nem engedi, hogy az egykori kommunista rezsimmel együttműködők dolgozzanak a csatornánál.

A magyar közmédia döntése ellen mások mellett Stanik István erdélyi médiaszakember is felemelte hangját.

A dokumentumfilm-sorozatot írója, rendezője, főszereplője Xantus Gábor, bizonyított szekus besúgó (https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/vallalt_jelentesek). Itt tartunk, harminc évvel a rendszerváltás után!

Közzétette: Stanik István – 2020. június 13., szombat

Kiemelt kép: MTVA / Omló falak árnyékában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik