Kultúra

Rasszista kiszólások miatt elérhetetlenné tettek egy Waczak szálló-epizódot

A George Floyd-gyilkosság miatt újra terítékre került a rasszizmus kérdése a médiában és a kulturális szférában is, és ennek jegyében a BBC és a Netflix a héten már eltávolította a Little Britain vígjáték-sorozatot a brit streaming oldalairól. Most újabb népszerű vígjáték-sorozat esett áldozatul a rasszizmus elleni harcnak, méghozzá a nálunk is népszerű Waczak szálló (Fawlty Towers) egyik epizódja, ráadásul pont a híres, The Germans (A németek) című rész a német vendégekkel, akik előtt Basil Fawlty (John Cleese) nem akar beszélni a háborúról, de aztán mégis mindig felemlegeti. Ebben ugyanis az idős és szenilis Gowen őrnagy nevű szereplő rasszista szövegeket is mond, így még a „nigger” szó is elhangzik.

Már a tévében sem keménykedhetnek az amerikai zsaruk
Megszűnt egy népszerű bűnügyi reality sorozat, lekerült a streaming oldalakról egy brit vígjáték-sorozat és az Elfújta a szél. A George Floyd-gyilkosság következményei elérték a médiát is.

Ezt a részt már hét évvel ezelőtt is kicenzúrázták a BBC2 ismétléséből, most viszont átmenetileg az egész epizódot elérhetetlenné tették a UKTV nevű, BBC-tulajdonban lévő csatorna streaming-szolgáltatásán, azzal, hogy közben megvizsgálják, hogyan kezeljék a részben elhangzó rasszista szövegeket, írja az Independent. A Floyd-ügy miatt több angolszász tévécsatorna és streamingcég is újra megvizsgálja és értékeli a lehetséges rasszista tartalmaikat, így például az HBO Max az Elfújta a szél filmváltozatát tette ideiglenesen elérhetetlenné. Ezzel párhuzamosan a szokásos viták is fellángoltak, szükséges elővigyázatosságról van-e szó, vagy túlzásba vitt politikai korrektségről.

Kiemelt kép: BBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik