Kultúra

Meghalt Kő Pál

Életének 80. évében elhunyt Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze – tudatta fia, Kő Boldizsár hétfőn Facebook-oldalán. A művész családja körében töltötte utolsó perceit.

Drága Barátaink!Édesapa, Kő Pál, a legcsodálatosabb ember, az éjszaka áthajózott a túlvilágra egy sóhajtással. Vele…

Közzétette: Boldizsár Kő – 2020. június 7., vasárnap

Kő Pál Pataki Lajos néven született 1941-ben, később felvette először a Maczky Levente Lajos, majd a KőPál nevet.  A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, egyetemi tanár 1963 és 1968 között végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol Somogyi József tanítványa volt, 1963 óta kiállító művész, 1978-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanára, 1990 óta tanszékvezetője, de volt rektorhelyettes is az intézményben. 1986 óta vezette a hevesi művésztelepet.

Kő Pál az 1970-es évek közepéig főleg színesen festett pop-art faszobrokat készített. Későbbi stílusa egyre inkább visszanyúlt a magyar fafaragás hagyományaihoz. Ő készítette Mohácson a történelmi emlékhely rendezési koncepcióját, továbbá többek között ő alkotta meg a Magyarok Nagyasszonya kápolna kődomborműveit a Vatikánban. Munkácsy Mihály-, Kossuth- és Prima Primissima díjas, és a Nemzet Művésze díjjal is kitüntették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik