Kultúra

George Clooney szerint a rasszizmus az igazi világjárvány, és még mindig nincs rá vakcinánk

George Cooney hosszú véleménycikket írt a Daily Beastre a rendőri túlkapás nyomán megölt George Floyd halála, és az azt követő, egyre dühödtebb tüntetések kapcsán, melyben Floyd halálát egyértelmű gyilkosságnak, a rasszizmust világjárványnak nevezi.

Clooney cikke elején felsorolt a közelmúltból jó néhány embert, akik hasonló rendőri brutalitás áldozataként haltak meg, majd arra jut, a most történtek csak arra emlékeztetnek, mennyire keveset fejlődött Amerika azóta, hogy megszüntették a rabszolgatartás bűnét. Szerinte az, hogy már nem adnak-vesznek emberi lényeket, nem érdemel dicséretet, rendszerszintű változásra van szükség mind a bűnüldözésben, mind az igazságügyi rendszerben, valamint olyan törvényhozókra és politikusokra, akik igazságosan állnak minden állampolgárhoz, és nem olyanokra, akik gyűlöletet és erőszakot szítanak.

Ez a mi világjárványunk. Mindannyiunkat megfertőz, és négyszáz év alatt nem találtunk ellenszert. Úgy tűnik, igazából a keresésével is felhagytunk, csak egyesével próbáljuk begyógyítani a sebeket, és abban sem igazán vagyunk sikeresek.

George Clooney cikkével azon hírességek egyre növekvő sorához csatlakozott, akik George Floyd halála kapcsán a fehér privilégiumról,  színes bőrű lakosságot sújtó, rendszerszinten kódolt igazságtalanságokról beszélnek, és a változásra is ugyanazt a megoldást látja ő is, mint a korábban megnyilvánulók: el kell menni szavazni.

Kiemelt kép: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik