Kultúra

Balatoni büféket idéző szörny lett a 400 millióért épített városligeti pavilonok egyikéből

A bódéváros helyén született, a Liget-projekt szimbólumának szánt pavilonok egyikét márciusban bontották vissza, még több embert vonzó fejlesztést ígérve.

A Városliget fejlesztését célzó kormányprojekt egy korai lépéseként 2017-ben három apró pavilon született az Állatkerti körút mentén, amikben a tervek szerint üzleteket helyeztek volna el.

A Liget megújulásának szimbólumaként bemutatott pavilonok azonban nem váltak hirtelen sikeressé, így azok 313 millió forintos építési költségét az üzemeltetési jogot egy rejtélyes tenderben elnyerő, „igényesebb belsőépítészeti kialakításra” vágyó Wo Europe Kft. kérésére további 60 millióval fejelték meg.

Balatoni büféket idéző szörny lett a 400 millióért épített városligeti pavilonok egyikéből 1
Az épületek képe röviddel a 2017 áprilisi átadás előtt. Fotó: Berecz Valter / 24.hu

Hiába, hiszen a helyiségek több alkalommal így is hónapokon át zárva tartottak, de az esetleg nyitva tartó ajtók mögött sem volt túl sok öröm:

a négyezer forintos bögrék és húszezres rongybabák közt lassan újra feltűntek a bódévárosból már jól ismert áruk – a lufik és a csokiszeletek.

Az új üzemeltető 2019-es érkezése sem oldotta meg a helyzetet, sőt a múltat megidézni vágyó épületek – melyek formáját a Pesti Vigadót is megálmodó Feszl Frigyes 1860-ban született terveinek igen szerencsétlenül modernizált változata adta – közül 2020 márciusában kettő is zárva tartott, a harmadikba pedig belebontottak – vette észre a Magyar Narancs, amelynek cikke nyomán mi is meglátogattuk a helyszínt.

Romhalmazzá váltak a Városligetbe közel négyszázmillióért megálmodott pavilonok
A háromból kettő hónapok óta zárva tart, egyikükről pedig már a vakolat jó része is hiányzik, de a hirtelen médiafigyelem hatására most mégis életjeleket mutatnak.

A pavilonról addigra lehámozták a vakolatot és a szigetelést, sőt a nyilászárók jó része is hiányzott, belső terében pedig vendéglátóipari gépek várták a sorsukat.

Balatoni büféket idéző szörny lett a 400 millióért épített városligeti pavilonok egyikéből 2
A szerző március 5-i felvétele az átépítésre készülő pavilon részletéről.

A másik két épület egyike ugyanakkor – az előző napi, bezárásról szóló hírek ellenére – hirtelen kinyitott. A témában az üzemeltető akkor a 444-nek válaszolt: az épületekre szégyenfolt helyett színfoltként tekintő, a sznob és drága portéka helyett a megfizethető árut favorizáló Papp Viktor szerint

nem az épület felújítása zajlik, nem lehullottak az építőanyagok, hanem nagy erőkkel, sok újdonsággal készülünk az újranyitásra, így a Városliget Zrt. engedélyével, saját költségünkön közönségforgalmi fejlesztéseket építünk be, ami megítélésünk szerint tovább fogja javítani a látogatói élményt és a kiszolgálást.

Az azóta eltelt közel három hónapban a felújítás és fejlesztés, illetve a látogatói élmény javítására irányuló lépések megtörténtek – derül ki a Városliget Facebook-oldaláról, ami kedd este osztott meg két, a nyolcvanas évek Balaton-parti helyeit idéző fotót:

A Liget-projekt korai jelképéből a XXI. századi magyar díszletépítészet állatorvosi lova lett tehát, megfizethető árú termékek helyett pedig jó eséllyel leginkább a sör illata csábítja majd az Állatkert, a Széchenyi Fürdő, vagy épp a Fővárosi Nagycirkusz felé indulókat.

A lambéria és a fémroló már megvan hozzá.

Frissítés, szerda, 17:45 – A helyszínen járva kiderült, hogy a Pavilon nevet kapott pavilon kész a megnyitásra, a rolókat már felhúzták, az oszlopok felett pedig a várható termékskála is megjelent: bor, kávé, sör, sütemény.

A szerző szerda délutáni felvétele.

A műanyagtáblák részben a keleti nyitás jegyében készültek – a bor felirat egyik oldalán az angol, a másikon pedig az orosz verziót akarták szerepelni, ez azonban nem igazán sikerült. A bor ugyanis még véletlenül sem vine (= szőlőtő, vagy bármilyen kúszónövény), hanem wine:

A szerző szerda délutáni felvétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik