Kultúra

Meghalt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében meghalt Jerger Krisztina művészettörténész, a Műcsarnok egykori főigazgató-helyettese, a varsói Magyar Kulturális Intézet vezetője, írja az Index. A lengyel-magyar családba született Jerger Krisztina lengyel szakot, majd művészettörténet végzett a Varsói Tudományegyetemen.

1977-től a Műcsarnok munkatársa, majd 1999-től a főigazgató helyettese lett. 1981 és 1985-ben Nívó-díjat kapott, majd 1993-ban Ferenczy Noémi-díjban részesült. Kurzusokat vezetett a Kisgaléria hálózat keretében, valamint a Magyar Iparművészeti Főiskolán a látvány szerepéről a kortárs képzőművészeti kiállítások rendezésében.

Számos életmű és összefoglaló kiállítás kurátora volt, rendezője itthon és külföldön, például Nicolas Schöffer, Székely Vera, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Bak Imre, Korniss Péter kiállításáé, írja az artportal.

 Mostanában merem csak beismerni magamnak, milyen szerencsés ember vagyok. Kerek az életem. Mindig megtaláltak azok a kiállítások, amelyek aktualitásuk miatt sokakat foglalkoztattak. Örülök, hogy a művészekkel együtt, a művek segítségével örömet tudtam okozni a látogatóknak. Ha kiállításaim segítségével egy kicsit is feltöltődtek a művészet adta energiával, és a felszabadultság érzését is átélhették általuk, a munkám minden fáradságot megért

– nyilatkozta Jerger Krisztina néhány évvel ezelőtt.

Kiemelt kép: Facebook / Szépművészeti Múzeum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik