Kultúra

Házimozi: Elvis unokájával baromi ijesztő dolgok történnek ebben a horrorban

Filmajánló sorozatunk legújabb darabja egy osztrák precizitással összerakott horror, amely nem fél a Ragyogást megidézni, mellette viszont az újgenerációs horrorfilmek legjobb módszereit alkalmazza. Ez a Téli menedék, amiben Presley unokája, Riley Keough ismét bizonyítja, hogy egyre jobban kell rá figyelnünk.

Riley Keough nem először bizonyítja, hogy mennyire sokoldalú színésznő: Steven Soderbergh The Girlfriend Experience (magyarul Barátnő rendelésre) című sorozatában ismerhette meg a fél világ, ahol egy örömlány szemszögén keresztül derült ki, mennyire borzalmas világban élünk. Most Veronika Franz és Severin Fiala új filmjében, a Téli menedék című horrorban bizonyította, hogy nem csak azért kell megjegyeznünk a nevét, mert ő Elvis Presley unokája.

A Franz-Fiala páros pár éve már megmutatta, hogy az új horrortrendekkel nagyon jól tartják a lépést, a Jó éjt, anyu! című osztrák horror páros lábbal foglalta el helyét az újgenerációs horrorfilmek listáján, hogy – az ebből fakadó siker okán – a rendezők amerikai földön is elkezdhessék sajátos módjukon rémisztgetni a közönséget.

A Téli menedék innen megközelítve tökéletes film, ami kényelmetlenségével, baljós hangulatával másnap, sőt harmadnap is veled marad, hogy újra és újra eszedbe jusson, milyen veszélyei vannak a hosszú éveken át magunkkal cipelt terheknek.

Fotó: Neon

A történet szerint az Alicia Silverstone alakította Laura egyedül neveli két gyerekét, Miát és Aident (utóbbit az AZ című film Jaeden Martellje alakítja), volt férje pedig mihamarabb szeretné megismertetni új barátnőjét, Grace-t (Riley Keough-t) a családdal. Erre jó alkalmat talál: felveti, hogy együtt kellene karácsonyozniuk négyesben a gyerekekkel, így feloldva a kicsikben a fiatal nővel szembeni ellenérzéseket. Elutaznak a hófödte hegyekbe bevenni egy faházat, persze a gyerekek előtte kinyomozzák, hogy apjuk új barátnője egy vallási vezető lánya, aki tömeges öngyilkosságot követett el egy keresztény szektával együtt, és mindössze Grace került ki élve ebből tizenéves korában.

Innentől kezdődnek a furcsaságok, Franzék pedig nagyon jól bánnak a horrorelemekkel, a feszültség folyamatos adagolásával. Keough tökéletesen alakítja a poszttraumás stressz zavarral küzdő nőt, akinek két feladata is van: el kell felejtenie a múltat, egyben meg kell alapoznia új jövőjét az elutasító gyerekekekkel. A film valahol Kubrick Ragyogását idézi meg, máskor pedig Jordan Peele munkássága előtt adózik, de közben nem felejt el megmaradni egyedi alkotásnak, amit a legjobb este, sötétedés után elindítani a tévéképernyőkön: fordulatos, gyönyörűen fényképezett, erős színészi alakításokkal teli nyomasztó filmélmény. Többszinten is értelmezhető film, ami egyensúlyozni próbál a pszicholgóiai horrorok és thrillerek keskeny ösvényén, vallási és családi problémákat egyaránt feszegetve.

Spoilerezés nélkül két dolgot leszögezhetünk:

  • ez a film tipikus karanténmozi, amit az otthon csendességében a legjobb végignézni,
  • az osztrák rendezőpáros egy-két hasonló alkotás után igencsak megvetheti majd a lábát Hollywoodban.

A Téli menedék az Amazon Prime kínálatában elérhető angol nyelven, valamint a Play Áruház és az Apple iTunes-os filmes kínálatában is megtekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik