Kultúra koronavírus

Enyedi Ildikó átesett a koronavíruson, és forgatott egy karanténfilmet

Enyedi Ildikó arról a rövidfilmről is mesélt a HVG-nek, amit a Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztiválnak készített, és közben az is kiderült, hogy ő már átesett a betegségen.

Erős élményeket éltem át. Az elmúlt négy évben napi 10–14 órákat dolgoztam, forgattam, vágtam. Különleges érzés, hogy napi 24 órában együtt lehettem az irodalmár férjemmel és a lányommal. Óvatosak voltunk, én mégis gyanús tüneteket észleltem. Végül nekem lett igazam, azaz a »paranoid« anyukának. Hárman is átestünk a koronavíruson, én, a lányom és a barátja. Szerencsére nem mindjárt az elején, így lehetőségünk volt magántesztet csináltatni. Fizikailag enyhe lefolyású volt, de azért nagyon megijedtem. A producerünk, egyben barátunk, Mécs Mónika segített kimenekíteni a férjemet egy másik lakásba, így ő nem kapta el a vírust.

Az Oscar-díjra jelölt rendező rövidfilmje, a Szamár és Nyuszi beszélgetése már elérhető, és a filmkészítők csupán az otthonukat, és a velük egy háztartásban élő embereket, illetve állatokat használhatták fel. Esetleg az erkély vagy a kert lehetett még a filmben, de más külső helyszín már nem. A fesztivál oldalán Enyedi úgy foglalta össze a történetet, hogy a világjárvány alatt több idő jut a filozofálgatásokra, és azzal foglalkozott, hogy minden élőlény valami felsőbb hatalmat keres, meg akarjuk érteni, mi miért történik velünk.

Nagyon bosszantó érzés lehet, ha az univerzum átnéz rajtunk. Ez a kisfilm a Budapesten élő Nyuszi és a napos Los Angelesben élő Szamár beszélgetéseivel foglalkozik, akik természetüknél fogva nagyon filozofikus állatok. A leleményességükkel, a létezés rejtelmei mögé akarnak nézni, hogy találjanak valami mintát, valami célt, egy okot. Ebben éppen annyira sikeresek, mint mi, emberek.

Enyedi Ildikó továbbá arról is beszélt az interjúban, hogy éppen A feleségem története utómunkáinak a felénél tartanak. A velencei filmfesztivált célozták meg, de kiszámíthatatlan, hogy milyen rendszer szerint működnek majd a fesztiválok. A Lea Seydoux főszereplésével készült filmet azonban először nagyvásznon akarják bemutatni.

(Index)

Kiemelt kép: Sopronyi Gyula / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik