Kultúra koronavírus

Murakami Haruki rádiós DJ-nek áll, hogy segítsen a koronavírus-krízisben

Murakami Haruki, Japán világszinten ünnepelt írózsenije különleges módját választotta annak, hogy segítsen a japánoknak átvészelni a járványkrízist: rádiós DJ-nek állt. Kedvenc dalait fogja játszani, és a hallgatók észrevételeire is reagál majd a Stay Home Special címen futó rádióműsorban, miután a tokiói kormányzó arra kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne menjenek sehova.

Remélem, a zene ereje tehet egy keveset azért, hogy a koronavírus miatt egyre tornyosuló szomorúságot elfújja

– írta a szerző a kezdeményezés kapcsán. Japánban május 31-ig még mindenképp kitart a veszélyhelyzet, a döntéshozók ott is elkezdik a tiltások lassú, fokozatos feloldását már a héten, amennyiben a fertőzöttek száma ezt lehetővé teszi. Tokióban, mely az országban a járvány terjedésének epicentruma, hétfőn tizenöt új esetet jelentettek, ez negyvenkét napja az első olyan nap, amikor húsznál kevesebb új fertőzöttet regisztráltak.

Murakami eleve viszonylag visszavonultan él, ám néhány havonta saját rádióműsort sugárzott, ugyanis már tinédzserkora óta rajong a jazzért, melyet íráshoz is gyakran hallgat, mi több, egyetemista korában feleségével még egy jazz klubot is nyitottak, mely hét évig üzemelt. A Murakami Radio Show Stay Home Special a Tokió FM-en lesz hallgatható május 22-től – nyilván csak Japánban, de talán később felkerül a webre is.


Kiemelt kép: Toshito Kubo / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik