Kultúra

Van felesleges egymillió dollárja? Öné lehet Kurt Cobain legendás gitárja

Akár egymillió dollárt is adhatnak majd egy júniusi árverésen Kurt Cobain gitárjáért, amelyen a legendás MTV Unplugged koncerten is játszott, alig négy hónappal halála előtt. A hangszer egy 1959-es Martin D-18E típusú gitár, amelyhez jár ütött-kopott tokja is, benne egy velúrbőr kis táskával. A Nirvana frontembere állítólag abban tárolta a heroint.

És azt tudtad, hogy Kurt Cobain megjósolta Trump eljövetelét?
Valójában nem tett ilyet, ez csak városi legenda. Kurt Cobain ma lenne 50 éves – ha ’94-es halálával nem lép be a 27-esek klubjába. Retrospektív.

Darren Julien, a Julien’s Auctions amerikai aukciósház vezetője szerint a gitár

kiérdemelte méltó helyét a történelemben, hiszen a hangszeren a rockzene egyik legnagyobb zenésze és ikonja játszott minden idők egyik legnagyobb és legemlékezetesebb élő fellépésén.

Hozzátette, az egymillió dollár csak egy kiinduló árbecslés.

Fotó: Handout / Julien’s Auctions / AFP

Az 1993-as koncertről készült Nirvana-album, az MTV Unplugged in New York olyan dalok akusztikus verzióját tartalmazza, mind az About a Girl, az Apologies és David Bowie The Man Who Sold the World című dalának feldolgozása. Cobain 1994 áprilisában bekövetkezett halála után adták ki, Grammy-díjat is kapott. A gitárt május 15-től kiállítják a londoni Piccadilly Circusnél lévő Hard Rock Caféban, majd az aukciósház galériájában lesz látható Beverly Hillsben június 15. és 19. között. Az árverés június 19-20-án lesz, és Kurt Cobain más tárgyait is eladásra kínálják majd, köztük az In Utero című 1994-es turnéján használt Fender Stratocastert, mely 60-80 ezer dollárért kelhet el, míg a Heart-shaped Box című dal videoklipjében viselt ezüst laméing 10-20 ezer dollárt is érhet új tulajdonosának. A tárgyak a családhoz közel álló vagy egykor Cobainnel együtt dolgozó személyektől származnak.

A gitárért valaha fizetett legnagyobb összeg 2019 júniusából származik, amikor a Pink Floyd zenésze, David Gilmour hangszeréért, egy fekete Fender Stratocasterért 3,9 millió dollárt fizettek egy New York-i aukción.

Kiemelt kép: DCG Records

Ajánlott videó

Olvasói sztorik