Kultúra

Júniusban jön Spike Lee vietnami háborús filmje

A Netflixen debütál júniusban Spike Lee vietnami háborús témájú új filmje, a Da 5 Bloods. Lee, aki 2019-ben a Csuklyások: BlacKkKlansman című filmje forgatókönyvéért kapott Oscar-díjat, a közösségi médián jelentette be, hogy új produkcióját világszerte a steramingóriás Netflix forgalmazza. A Da 5 Bloods ugyanakkor várhatóan az ősszel kezdődő filmes díjszezonban is részt vesz, és az új Oscar-szabályok alapján nyilván az amerikai filmakadémia díjára is nevezni akarják. Az Indiewire forrásai szerint éppen ezért később moziban is vetítik majd a produkciót.

Lee filmjében négy afroamerikai vietnami veterán tér vissza az ázsiai országba. A háborúban elesett szakaszvezetőjük maradványait akarják felkutatni és egy elásott kincset. A film hősei küzdelmeik közepette azzal is szembesülnek, hogy a vietnami háború pusztítása milyen be nem gyógyuló sebeket okozott. A szereplők között van Jean Reno, Chadwick Boseman, Jonathan Majors, Paul Walter Hauser és Delroy Lindo.

A Netflix forgalmazza idén David Fincher Mank című életrajzi drámáját és a Ron Howard által rendezett Hillbilly Elegyt is, Amy Adams, Glenn Close és Freida Pinto közreműködésével. A streamingszolgáltató tavaly tíz Oscar-jelölést szerzett Az ír című Martin Scorsese-filmmel, és elemzők szerint a Da 5 Bloods és az Aranypolgár társ-forgatókönyvírójáról szóló Mank is újabb Oscar-jelöléseket hozhat 2021-ben.

(MTI)

Kiemelt kép: Amy Sussman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik