Kultúra

Macskakő helyett darabokra tört zsidó sírköveken jártak a prágaiak

Több tucatnyi, kockákra tört zsidó sírkő bukkant fel Prága központi, hosszúkás tere, a Vencel tér felújításánál, megerősítve a pletykákat, amelyek szerint az emberi és polgári jogokat sorozatosan megsértő csehszlovák állam emberei a hetvenes és nyolcvanas években több zsinagógát is feldúltak azért, hogy később jól felhasználható építőanyagokat szerezzenek – írja a Guardian.

A keddi felfedezés egy négymilliárd forintnyi euróból megvalósuló fejlesztés részeként született, melynek részeként a számos történelmi eseménynek – köztük tömegtüntetéseknek és demonstrációknak – helyet adó tér burkolatát is kicserélik.

A prágai rabbinátus főtisztviselője, Chaim Kočí jelenlétében előkerült, a tér nyolcvanas években történt átalakítása óta a helyükön fekvő – 1987-ben Mihail Gorbacsov által is végigjárt – kockákon Dávid-csillagok, héber betűk és halálozási időpontok tűntek fel, másokat pedig simára csiszoltak, de korábban nyilvánvalóan azok is különböző temetőkből származó sírkövekhez tartoztak.

A gyanút először a prágai Zsidó Múzeum vezetője, Leo Pavlat vetette fel, aki a nyolcvanas években tanúja volt annak, hogy a kövek lefektetésekor a feliratos oldalakkal lefelé helyezték el őket a burkolatban, két megtalált példányt pedig haza is tudott vinni közülük.

Győzelemként tekintünk most minderre, mivel mostanáig csak pletykaként kezeltük a történetet

– mondta el Kočí a Guardiannek.

A most napvilágra került köveken kívül persze még más példányok is lehetnek még az országban, hiszen a II. világháború, illetve az azt követő közel négy évtizednyi kommunizmus éveiben legalább százötven zsidó temető pusztult el.

A néhány napja megtalált kövek egy tág időintervallumból származnak: a legkorábbi, azonosítható darabon 1877-es évszám szerepel, a legfrissebbek pedig száz évvel későbbről származnak.

A kutatók gyanítják, hogy a Vencel téri feliratos kövek több sírkertből származnak, összegyűjtésük után azonban nem a föld alá, egy sírhelyre kerülnek majd, hanem az Óvárostól keletre fekvő Žižkov városrészben felszámolt, közparkká alakított zsidó temető területén létrehozott emlékhely központjában állnak majd. A terület közepén ma egyébként Csehország legmagasabb kilátója, a Žižkov tévétorony (1985-1992) terül el.

Az előkerült kövek képe a Guardian cikkében látható.

Kiemelt kép: Hindrik Sijens / Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Olvasói sztorik