Kultúra

Nagyszabású magyar film készül a diktatúra által tönkretett tehetségekről

Fabricius Gábor első játékfilmje 434 milliós állami támogatást kapott.

434 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől az Eltörötlni Frankot című történelmi filmdráma, amelynek írója és rendezője Fabricius Gábor.  A forgatás előreláthatólag 2020. júliusában kezdődik és hat hétig tart majd, persze ez még függ a járvány aktuális vészhelyzeti protokolljától.

Az szinopszis szerint a film 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni – súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Az Eltörölni Frankot ima azokért a tehetségekért, akiket tönkretett, elüldözött, meggyilkolt vagy épp öngyilkosságba kényszerített a hetvenes-nyolcvanas évek skizofrén diktatúrája, amely egyenlőséget, békét és biztonságot hirdetett, miközben Magyarország vezette az öngyilkossági világranglistát. Olyan világot éltünk, amelyben a bűnökről kollektíven kellett hallgatni, amivel a diktatúra emberek millióinak okozott máig tartó traumát

– nyilatkozta Fabricius Gábor.

Az Eltörölni Frankot forgatókönyve az elmúlt években széleskörű nemzetközi elismerésben részesült, több rangos díjjal is jutalmazták, többek között a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették. A közlemény szerint a folyamatot olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyula rendező, vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. Többen kiemelték, hogy az Eltörölni Frankot témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként, a világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet. Az Eltörölni Frankot producere Dér Tamás.

Fabricius Gábor író és rendező, kreatív szakember, a londoni Central-Saint Martin Collage Art and Design-ban végzett, tanárai között volt Mike Figgis is, a Las Vegas, végállomás c. film rendezője. Rövidfilmjei mellett több prózakötete is megjelent.

Az Eltörölni Frankot mellett a Nemzeti Filmintézet több forgatókönyv fejlesztését is támogatta április végi határozatában: többek ötmillió forintot adtak Köbli Norbert, A vizsga és a Félvilág írójának új szkriptjére, és három-három milliót Vranik Roland József lázadása, illetve Dr. Nagy Endre Árpád Testamentum című projektje.

 

Kiemelt képünkön Fabricius Gábor látható. Fotó: Valuska Gábor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik