Kultúra

Meghívtak egy magyar elsőfilmet Észak-Amerika legfontosabb dokufesztiváljára

A fesztivált online tartják meg.

Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm fesztiválja, a torontói HotDocs meghívta programjába Visky Ábel Mesék a zárkából című elsőfilmjét. A fesztivált május végén rendezik meg, a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online. Visky Ábel első mozifilmje, a börtönbe került apák távolléte miatt szétszakított családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában.

A filmben három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek, melyek némi képzelet és filmes varázslat nyomán életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével, látványos díszletekkel, jelmezekkel és animációval. Eközben pedig feltárul a családok párhuzamosan futó élete.

Visky Ábel a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként. Vizsgafilmjeit (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több fórumon is díjazták, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét már majdnem 150 ezren nézték meg online.

Első egész estés filmje, a Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőre Kürti István és Nagy Zágon, vágója Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Horváth Andor, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória volt. A film világpremierje januárban volt a biarritzi FIPADOC filmfesztiválon.


Kiemelt kép: Proton Cinema

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik