Kultúra

Nyolcvan év magyar vígjátékait nézhetjük ingyen tíz napig

Nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi online elérhetővé a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtöktől, a magyar film napja alkalmából. Május tízig ingyen nézhetjük többek között a Hyppolit, a lakájt, a Meseautót, minden idők legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, a Liliomfit, a Mici néni két életét, a Roncsfilmet és A legényanyát is.

Emellett teljeskörűen felújítva és digitalizálva lesz látható a szocializmus szimbólumává vált A tanú, a 90-es évek egyik legnagyobb közönségsikere, a Csinibaba és a Moszkva tér is.

A magyar film napját 2018 óta ünneplik április 30-án. Ezen a napon mutatták be 1901-ben A táncz című első magyar filmet, Zsitkovszky Béla rendezésében.

A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Április 30-án őket és a magyar filmet ünnepeljük

– írja az NFI közleményében.

A rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal – közös mozizás, beszélgetések, közönségtalálkozók, filmzene koncertek – csatlakoztak a résztvevők. Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. A húsz vígjátékot a magyafilmnapja.hu oldalon lehet megnézni május 10-ig.

Kiemelt kép: NFI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik