Kultúra koronavírus

A járvány meglepő hozadéka: virágzanak az autósmozik

Már ahol vannak ilyenek. Hiába nincsenek új premierek, a társadalmi távolságtartás divatba hozta az autósmozikat.

A koronavírus-járvány visszahozott egy retró szórakozást. Mivel a klasszikus mozizásra a járványügyi szabályok a világ nagyobbik részén nem adnak lehetőséget, a közönség az autósmozik felé fordult – hiszen ott járványveszély nélkül mozizhatnak az emberek. Nyilván mindez csak ott lehet igaz, ahol ezek az intézmények megmaradtak, így például Németországban és Dél-Koreában megugrottak az autósmozis jegyeladások.

Az esseni autósmozi, a két egész évben működő német autósmozik egyike a kijárási korlátozások bevezetése óta minden egyes vetítésén telt háznak örülhet, annak ellenére, hogy a filmek, melyeket vetítenek, nem éppen frissek.

Mindegy, mit vetítünk, az emberek egyszerűen csak ki akarnak mozdulni és megnézni egy filmet. Hetekkel előre elkelt az összes jegyünk

– nyilatkozta a Hollywood Reporternek a mozi vezetője, Frank Peciak. A kölni autós mozi ugyancsak teljes kapacitáson működik, bár ennek az is az oka, hogy az ezer férőhelyre csak kétszázötven autót engednek be, ezzel is betartva a távolságtartást. A jegyeket is csukott ablakon keresztül csippantja le egy kesztyűs jegyszedő. A hivatalos, rég létező autósmozik mellett a lezárások óta egyre-másra bukkannak fel a házi barkács megoldásokkal készült pop-up mozik is, például a düsseldorfi expó parkolójában is berendeztek egyet, de kisvárosokban is találtak megoldást: Marlban egy óriási LED-falat állítottak fel egy motorosklub mögött, a műsorra pedig a tavalyi év két nagy dobását tűzték dupla vetítésben, Az oroszlánkirályt és az Élősködőket. A jegyek néhány óra alatt elfogytak. A hatóságok eleinte aggódtak ugyan a járványveszély miatt, de mivel az autósmozikban az emberek kizárólag a mosdók használatára szállhatnak ki a kocsiból, illetve mindent érintésmentesen intéznek, így nem történt egyetlen fertőzés sem ezeken a helyeken.

Németország mellett Dél-Korea autósmozijai is hasonló felvirágzást tapasztalnak, mióta a normál mozikat februárban bezárták. Daeguban, ami az ország egyik legfertőzöttebb részén van, húszszázalékos növekedést tapasztaltak a jegyeladásokban. Itt a Judy Garlandról szóló Oscar-díjas életrajzi filmet és a The Turning című horrort vetítették. Egy szöuli autósmozi szintén harminc százalékkal növelte jegyeladásait, emellett Dél-Koreában is sorra nyitnak pop-up autósmozik. Az Egyesült Államokban viszont, bár ott is relatíve sok autósmozi létezik még, kevesebb mint tíz százalékuk tart nyitva, és a jegyeladások sem ugrottak meg látványosan, alighanem azért, mert az ottani közönség igényelné a friss hollywoodi produkciókat. Ennek ellenére New York kormányzója nemrég arról beszélt, megfontolja, hogy további autósmozik nyithassanak ki, hiszen az emberek normális esetben azokkal mennek így mozizni, akikkel eleve egy háztartásban élnek, azaz nincsen érdemi járványveszély, miközben a hetek óta bezárkózott családok mégiscsak kimozdulhatnak.

Kiemelt képünkön a düsseldorfi autósmozi vetítése. Fotó: Andreas Rentz/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik