Kultúra koronavírus

Május végén nyithat újra a koronavírus miatt bezárt Albertina Bécsben

A pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én ismét nyílik újra bécsi Albertina múzeum, valamint az osztrák főváros új modern művészeti múzeumát, az Albertina Modern. Utóbbi megnyitását március 12-re tervezték, ám a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására hozott korlátozások miatt el kellett halasztani a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhaus épületben helyet kapó múzeum megnyitását. Az intézmény első kiállítását az osztrák főváros második világháború utáni művészeti élete bemutatásának szenteltek.

Az új múzeumban 2500 négyzetméternyi kiállítótéren ötezer képzőművész több mint 60 ezer alkotása talál otthonra.
Itt kapott helyet az Albertinának 2018-ban adományozott Essl-gyűjtemény, benne Cindy Sherman, Georg Baselitz és Alex Katz alkotásaival. Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét ajándékozta az Albertinának, a háború utáni osztrák művészet 1323 művét.

Az osztrák fővárosban csütörtökön azt is bejelentették, hogy május 15-én újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert. Margaret Schramböck gazdasági miniszter csütörtöki közleményében kiemelte, hogy valamennyi idegenforgalmi látványosság újranyitására részletes terveket dolgoztak ki, amelyek összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó ajánlásaival. Az egyik kulcsfontosságú intézkedés, hogy belépőjegyeket csak az interneten lehet vásárolni.

(MTI)

Kiemelt kép: JOE KLAMAR / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik