Kultúra koronavírus

Házimozi: Így csavarta el Dustin Hoffman fejét anya és lánya

Így a karantén idején hosszúak az esték, új, naponta jelentkező sorozatunkban mindegyikre ajánlunk is egy filmet. A hétfő mindig a kötelezőké lesz, ezért rögtön egy igazi filmklasszikussal indítunk: Diploma előtt.

Ötvenhárom évvel ezelőtt csábította el Mrs. Robinson a Dustin Hoffman által alakított, fiatal Ben fejét Mike Nichols (Nem félünk a farkastól, A 22-es csapdája) Diploma előtt című filmjében. Kamasz lehettem, amikor először láttam az 1967-es filmet, és ahányszor valaki megkért, ajánljak már neki egy jó filmet, kapásból ezt vágtam rá mindig.

A Diploma előtt Hollywood, a hetvenes években beköszöntött új korszakának egyik nagy előfutára volt. Már témáját tekintve is pikánsnak számított – egy középkorú, férjezett asszony elcsábít egy nála jóval fiatalabb, húszéves srácot. Mrs. Robinson szerepére vagy egy tucat színésznő neve felmerült, többek között Jeanne Moreau-é és Audrey Hepburné is, végül Anne Bancroftra esett a választás.

Fotó: Lawrence Turman /Collection Christophel /AFP

A Diploma előtt, mely Nichols második rendezése volt, az 1966-os Nem félünk a farkastól után, egy fiatal, a diplomája küszöbén álló férfiről, kezdetben inkább fiúról, Benjaminról szól, aki napról napra semmittevéssel múlatja az időt gazdag szülei házában és lövése nincs arról, mit is kezdjen az életével. Ekkor jön a képbe szülei ismerőse, Mrs. Robinson, aki a gátlás leghalványabb jele nélkül csap le Benjaminra. Ben egy dologgal nem számol azonban, a nő lányával, Elaine-nel, akibe beleszeret.

Nichols a Diploma előttben olyan merész képi megoldásokat vetett be, melyekhez hasonlót a francia újhullám filmjeiben láthattunk. Ezek, a keserédes hangulat és a Simon & Garfunkel-számok örökre kitörölhetetlen nyomot hagytak Hollywoodban, na meg persze bennem is.

Diploma előtt (The Graduate), 1967. A film itt látható magyar szinkronnal

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik