Kultúra koronavírus

Rihanna komoly pénzzel segít a családon belüli erőszak áldozatain

Rihanna összefogott Jack Dorsey-val, a Twitter és a Square vezérigazgatójával, hogy megsegítsék azokat, akik Los Angelesben az otthonmaradásra buzdító szabályok nyomán váltak a családon belüli erőszak áldozataivá. Rihanna alapítványa, a Clara Lionel Foundation (CLF) és Dorsey is 2,1 millió dollárt ajánl fel, így az általuk létrehozott alap több mint 4 millió dollárra rúg. Bejelentésükben kiemelték, hogy bár az ő segítségük Los Angelest érinti, de a családon belüli erőszak világjelenség, így az erőfeszítéseket is folytatni kell.

Pár nappal korábban Dorsey már tett egy bejelentést egy komolyabb összegről, amit a járvány elleni küzdelemre ajánlott fel: egymilliárd dollárt osztott szét 19 szervezet között, hozzátéve, hogy a járvány elvonulása után a most létrehozott pénzalap lányok egészségével és oktatásával, valamint alapjövedelemmel kapcsolatos programokat finanszíroz majd.

A hírességek egyébként mélyen a zsebükbe nyúltak a járványkrízis nyomán. Rihanna alapítványa már korábban is felajánlott pénzeket többek között fogvatartottak, idősek, hajléktalanok, dokumentálatlan munkások és egészségügyi dolgozók gyermekeinek megsegítésére Amerika két fő járványgócában, New Yorkban és Los Angelesben, illetve a Karin-térség és Afrika meglehetősen veszélyeztetett közösségeinek védelmére is. De komoly összegeket dobott be a közösbe mások mellett Taylor Swift, Leonardo DiCaprio és Lady Gaga is.

Rihanna és Dorsey mostani felajánlása tíz heti ellátást – szállást, élelmet és tanácsadást – biztosít majd Los Angelesben azoknak, akik a járványügyi intézkedések nyomán családon belüli erőszakot szenvedtek el – a bezárkózás óta ugyanis világszerte megnőtt ezeknek a bántalmazásoknak a száma, a segélyszervezetek, ideiglenes otthonok tele vannak. Los Angelesben heti szinten kilencven embert és gyerekeiket utasítottak vissza ilyen esetekre fenntartott szükségszállások – nincsen hely. A helyzet egyébként nálunk, Magyarországon sem jobb, sőt.

Van, akinek még az otthonlét is veszélyesebb a koronavírusnál
A koronavírus mindannyiunk számára komoly kihívást jelent, a házi karantén viszont még nagyobb gondot okoz a családon belüli erőszakot elszenvedőknek.
Kiemelt kép: Samir Hussein/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik