Kultúra

Nyár végére elkészül a spanyolnátha idején játszódó magyar horror

Bergendy Péter filmrendező Post Mortem című filmje augusztusra elvileg elkészül, addig a stáb befejezi az utómunkákat – írja az MTI. A nemrég Balázs Béla-díjat kapott Bergendy mindeközben már a János vitézen, A vizsga című filmje folytatásán, és egy Mátyás korában játszódó pikáns kalandfilmsorozaton is dolgozik.

Jelenleg minden párhuzamosan megy. Van egy alapfilmünk a vágás után, amin már nem akarunk nagyon változtatni. Készül a filmrészletekhez a zene, a hangon dolgoznak, és a trükkök is folyamatosan érkeznek hozzám. Úgyhogy nap mint nap elég nagy mennyiségű anyagot kell átnéznem, nem unatkozom

– mondta a rendező az MTI-nek telefonon, és hozzátette, hogy augusztus elseje a határidejük, és reméli, hogy a korlátozások miatt szükséges home office nem szól közbe. Egyelőre nem akarnak ezen az időponton változtatni.

A Post Mortem az első világháború után, a spanyolnáthajárvány idején játszódik, és a középpontban egy olyan fotós áll, aki halottakat fényképez, és egy kísértetjárta faluba téved.

Gondolom, más szemmel fogja majd nézni a közönség. A spanyolnáthajárvány, amelyről még azt sem tudjuk pontosan, hogy 25 vagy 50 millió halálos áldozata volt, nem nagyon maradt meg az emberek emlékezetében, annyi tragédia érte őket, hogy elfojtották. Két filmet is terveztem abból a korszakból, úgyhogy alaposan utána olvastam. A Post Mortem is éppen a háború után játszódik, aminek sok halottja volt, a járvány is szedte az áldozatokat. Így lett ez a filmben a kísértetek ideje, akiknek száma egyre nő, aztán majd kiderül, hogy a szereplőink tudnak-e valamit kezdeni ezzel, vagy sem

– nyilatkozta Bergendy Péter utalva a most pusztító koronavírusra.

A horror forgatása tavaly februárban fejeződött be, és azóta folynak az utómunkák. Eredtileg októberre tervezték a bemutatót, de ez még változhat, mivel nagyon zsúfolt lesz az őszi szezon, és szeretnék fesztiváloztatni a Post Mortemet. Neveznének a spanyol Sitges fantasy-horror fesztiválra, de megcéloznak olyan A-kategóriás szemléket is, mint a Varsói Filmfesztivál.

Bergendy Péter Trezor című filmjét tavaly novemberben nemzetközi Emmyre is jelölték, március 15-én pedig Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Kiemelt kép: Schell Judit a film 2019. január végi forgatásán. Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik