Kultúra

Műanyagpalackokból építenek utat, erősebb lett, mint várták

A hagyományos aszfaltnál háromszor tovább tartó burkolatot a szeméttelepekből élők egy ötlete inspirálta.

A világot lassan megfojtják az óceánon úszó szemétszigetek, számtalan országnak pedig egyre nagyobb szeméthegyekkel kell szembenéznie, melyek jó részét műanyagpalackok adják. A folyamatosan aprózódó hulladék évről évre egyre több mikroműanyaggal szennyezi a világot, melyet mi is belélegzünk, vagy elfogyasztunk a csapvízzel, illetve a különböző az ételekkel – így például a kagylókkal és rákfélékkel.

Több műanyag van a hazai vizekben, mint gondoltuk
Szükség van olyan egységes mérési rendszerre, amivel össze lehet hasonlítani az állapotokat.

Egyre sürgetőbb tehát, hogy felszámoljuk ezt  a lassan mindent elnyelő hulladékmennyiséget, a harcban pedig minden apró ötlet óriási segítséget jelenthet.

Így gondolkodott a skót Toby McCartney is, akinek elege lett az évezredek alatt lebomló palackokból, csomagolóanyagokból és szívószálakból, az egyik indiai útja során a kátyúkba öntött, majd benzinnel felgyújtott hulladék útjavító képességét látva úgy döntött, hazatérve céget alapít, az eljárást finomítva pedig autóutakat fog építeni.

Így született meg 2016-ban a két barátjával alapított MacRebur, ami negyven százalékban háztartási, hatvan százalékban pedig különböző cégektől beszerzett hulladékból készít a jórészt bitumenből és kőzúzalékból megszülető hagyományos megoldásnál

háromszor erősebb burkolatot.

A folyamat első lépéseként a szemetet öt milliméternél kisebb szemekből álló granulátummá alakítják, majd azt egy speciális keverékkel öntik össze, hogy ezzel pótolják a szükséges bitumenmennyiség egy részét.

Fotó: MacRebur

Az ötletnek köszönhetően az utakhoz a megszokottnál jóval kevesebb kőolajra van szükség, így a száznyolcvan helyett mindössze annak kétharmadát, százhúsz fokot igénylő építési folyamat nem csak a szemét, de a lassan kimerülő fosszilis energiahordozó-tartalékok terén is segít, sőt, többségében

a nehezen újrahasznosítható fekete műanyagot használják fel.

A teljes folyamat a BBC riportjában látható:

Kiemelt kép: MacRebur

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik