Kultúra koronavírus

Koronavírusban halt meg Terrence McNally Tony-díjas drámaíró

Egy floridai kórházban hunyt el a koronavírus okozta szövődményekben a többszörösen díjazott Terrence McNally drámaíró és forgatókönyvíró. A halálhírét a férje, Tom Kirdahy közölte – írja a BBC.

A 81 éves, négyszeres Tony-díjas író egész életében és darabjaiban küzdött a homofóbia ellen, sokszor foglalkozott az AIDS témájával is az írásaiban. McNally túlélte a tüdőrákot és krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedett.

A hatvanéves karrierje alatt közel negyven darabot írt, és a legnagyobbak között tartották számon. McNally 1963-ban debütált a Brodway színpadán.

Szeretek nálam tehetségesebb és okosabb emberekkel dolgozni, akik kevesebb hibát vétenek, mint én, és akik rám szólnak, ha lusta vagyok. Sokan abbahagyják a tanulást az életükben, és ez a tragédiájuk

– mondta egy korábbi interjúban.

Első darabját a Broadway-en, az And Things That Go Bump in the Nightot 24 évesen írta, és hamar lekerült a műsorról. Az akkori kritika perverznek és ízléstelennek titulálta a művet. 2019-ben életműdíjat kapott a Tony-gálán, és a színházi darabok mellett több musicalt, operát, illetve filmes és tévés forgatókönyvet is írt.

Kiemelt kép: Dimitrios Kambouris/Getty Images for Tony Awards Productions/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik