Kultúra koronavírus

A felső tízezert is megviseli a koronavírus-járvány

Most, hogy Los Angelesben is az otthon maradás a direktíva, és New York bezárt minden nem alapellátást biztosító üzletét, egyre többen dolgoznak otthonról és étkeznek otthon, ami miatt megugrott a kereslet a leggazdagabbak körében olyan alkalmazottakra, mint a gyerekfelvigyázók, dadusok, szakácsok és házvezetők – írja a Hollywood Reporter. Mindeközben mindenki potenciális vírushordozó, így az igények mellett a dilemmák is nagyok. A lap egyik megszólalója, aki a New York-i Upper East Side-on, a város egyik legexkluzívabb negyedében él, elmondta, hogy a környéken lakók egészen extrém eljárásoknak teszik ki a személyzet tagjait: amikor megérkeznek a munkába, le kell vetkőzniük, teljesen új egyenruhába kell átöltözniük, saját ruháik egy zsákba kerülnek, majd elviszik azokat fertőtleníteni. Máshol nem engedik, hogy bárki is belépjen a lakásba, a személyzet tagjainak felajánlották, hogy erre az időre bentlakásos formában végezzék a munkájukat, így a fizetés mellett ellátás és szállás is adott, és nem kell a tömegközlekedéssel kitenniük magukat a járványveszélynek. Mások úgy döntenek, inkább fizetett szabadságra küldik a személyzet tagjait.

De nem csak a munkáltatók aggódnak, hanem a munkavállalók is: egy munkaközvetítő arról mesélt a lapnak, hogy több házvezető és dadus azért utasított el munkákat, mert nem akarnak kitéve lenni a majdani munkaadó köhögő-tüsszögő családtagjainak. A helyzetet nehezíti, hogy fontos lenne, hogy a dolgozók számíthassanak a megszokott fizetésükre, miközben munkaadóik egy része is anyagi nehézségekkel küzd, mert, mondjuk, filmesek, akiknek állnak a munkái.

A gazdagok körében emellett megnövekedett az igény a bentlakásos orvosokra is, így, ha megbetegednek, helyben van a tesztelés és az ellátás is. Emellett felvirágzott még egy luxustrend: megnövekedett az igény a felszerelt és személyzettel ellátott yachtok iránt, a milliárdosok ugyanis a nyílt vizet érzik a legveszélytelenebb helynek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik