Kultúra

Új Budapest Bár-dalok a szerelemről és a vágyról – lemezpremier

Az eredetileg egy lemezre összeállt zenekarnak az idei immár a nyolcadik sorlemeze. A március 15-én megjelenő, Ha megtehetnéd című új lemez témája a szerelem, a vágy, címadó dalát Lovasi András írta.

Az albumon tizenegy énekes – Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Szűcs Krisztián, Tóth Vera – és a Budapest Bár öt kiváló zenésze tizennégy dallal szerepel.

A CD-n négy vadonatúj dal – Lovasi András, Frenk, Szűcs Krisztián, Keleti András szerzeményei – valamint új feldolgozások és koncert kedvencek is helyet kaptak. Az új lemezt a 24.hu-n hallgathatja meg először:

––

Új lendületet a cigányzenének

A Budapest Bár zenekar az eddig eltelt 13 év alatt bebizonyította, hogy cigányok és magyarok valódi kreatív közösségben, hosszú távon is tudnak együtt dolgozni és maradandót alkotni.

A Budapest Bár vezetője, Farkas Róbert a Zeneakadémián végzett. Karrierjét a 100 tagú Cigányzenekarban kezdte, akikkel már nagyon fiatalon beutazta a világot. Az utazások során szerzett nyitottsága később arra késztette, hogy a klasszikus zenei irányzatoktól távol eső világokat is kipróbáljon: játszott balkáni zenét, autentikus cigányzenét és rockzenét is. A hegedű és gitár mellett harmonikán és zongorán is játszik. Felesége Gáncs Andrea menedzser, akivel együtt alapították a Budapest Bár zenekart, melynek Farkas a vezetője is.

Farkas Róbert eredeti szándéka az volt, hogy – életben tartva és megújítva a régi hagyományokat – új lendületet adjon a kávéházi cigányzene műfajának. Így született meg a generációkat átívelő Budapest Bár. 

Régi dallamok új köntösben

A zenekar a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb formációjává. Egyik fő vonzerejét a könnyűzenei all star-jellegnek köszönheti, vagyis annak, hogy a magyar rockzene ismert énekesei vesznek részt benne. Az eredetileg egyetlen lemezre születő Budapest Bár tizenkét énekessel, teljesen egyedi felállásban működik, a védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei az 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra – ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

A zenekarnak köszönhetően rég elfeledett dallamok váltak újra a köztudat, és a fiatalok kultúrájának részévé. Számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, közismerteket öltöztettek új köntösbe, az utóbbi időben pedig számos új dalt is írtak.

Kiemelt kép: Erdélyi Gábor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik