Kultúra

A Vígszínház színésze: „Köszönjük, nem kell megvédeni minket”

Az M5 Híradójában három társulati tag, köztük Ifj. Vidnyánszky Attila is reagált az Eszenyi Enikőt ért vádakra. Hétfőn jelent meg cikkünk, amelyben a Vígszínházban korábban dolgozó Fenyvesi Lili és Néder Panni számolt be részletesen arról, szerintük milyen mérgező légkört teremtenek a Vígszínházban Eszenyi Enikő módszerei, hatalmi visszaélései. A cikk nyomán a színház számos korábban elszerződött tagja közös nyilatkozatban állt ki az egykori kollégák mellett, a petíciót eddig több, mint negyvenen írták alá, a főváros pedig vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.

Ifj. Vidnyánszky Attila, aki 2017-ben Eszenyi Enikő hívására érkezett a színházba, arról beszél, hogy az általa rendezett, A nagy Gatsby című előadáson például teljes békében és harmóniában dolgozott együtt csaknem száz ember.

A színház minden egyes dolgozója azon volt, hogy ez megszülessen. És én erre a munkára szeretnék hivatkozni, és a jövőben is mindenképp a munkában szeretnék hinni.

A társulathoz az évad elején csatlakozott Hirtling István azt nyilatkozta, hogy semmilyen megaláztatással nem találkozott az elmúlt időben, csak azt látta:

A társulat élén áll egy törékeny nő, aki hihetetlen elhivatottsággal dolgozik azért, hogy a színház sikeres lehessen.

Úgy véli, internetes nyilvános koncolás és vérfürdő zajlik Eszenyi ellen, aminek nem örül, mert ezzel szerinte nagyon sokat ártunk a magyar kultúrának.

Karácsony Zoltán arról beszélt, hogy egy nagyon erős társulat kovácsolódott össze az elmúlt tíz évben, ahol egyre kevésbé van jelen az áskálódás. Ezt is annak érzi, egy „visszafúrásnak”, bomlasztási szándékkal, majd kijelenti:

Köszönjük, nem kell megvédeni minket.

Lapunknak a Víg több korábbi dolgozója számolt be élményeiről és arról, miért írta alá a petíciót. Többek között Kovács Patrícia, aki arról beszélt, hogy a színházi munka szenvedélyes, és ő bírja is a kiabálást, de amit Eszenyi Enikő csinál, az túlmegy minden határon. A jelenlegi társulati tagok közül Börcsök Enikő szólalt meg, aki, mikor a Vígben uralkodó diktatórikus igazgatói módszerekről szóló hírekről kérdezték, azt felelte:

„Rendkívül feszült a hangulat, nem tudjuk, mit hoz a jövő.”

Szomorú, ha egy igazgató nem a művészetével és az emberségével próbált tekintélyt parancsolni, hanem a hatalmával. A közös alkotás öröme ritkán adatik meg.

A Vígszínház dolgozói az Index szerdai cikke szerint az igazgatói posztra pályázó három jelölt meghallgatása után szavaztak arról, hogy kit támogatnak. A 118 beérkező szavazatból 113 Rudolf Pétert, öt Eszenyi Enikőt támogatta, Csányi Jánosra nem érkezett szavazat. A szakmai bizottság ennek ellenére Eszenyi újraválasztását támogatta, ez azonban csak javaslatnak minősül, a döntést az igazgató kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés hozza meg a hónap végén.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik