Kultúra

Meghalt Max von Sydow

Kilencven éves korában meghalt Max von Sydow, Az ördögűző, A hetedik pecsét és a Star Wars színésze. A svéd színész sokat dolgozott Ingmar Bergmannal, majd nemzetközi karrierbe kezdett. Legikonikusabb szerepe is Bergmanhoz köti, ez volt A hetedik pecsét, de még pár évvel ezelőtt is aktív volt, szerepelt Az ébredő Erőben és ő volt a Trónok harca Háromszemű Hollója.

Max von Sydow Carl Adolf von Sydow néven született a svédországi Lundban 1929. április 10-én. Szülei az arisztokratikus név ellenére középosztálybeliek voltak, édesanyja tanár, édesapja néprajzprofesszor. Középiskolás korában kezdett néhány társával színjátszókört, ekkorra datálható érdeklődése a színészet iránt, ám érdemben csak az után tanulhatott színészmesterséget, hogy túlesett sorkatonai szolgálatán. A Királyi Színház színiiskolájába járt, végzés után pedig Norrköping és Malmö színházaiban játszott.

Malmőben ismerkedett meg későbbi mentorával, kollégájával, Ingmar Bergmannal is, aki eleinte színpadon rendezte, csak ez után kezdtek közösen filmezni is. A kollaborációból egész sor feledhetetlen produkció született: A hetedik pecsét, A nap vége, a Szűzforrás. Bergmannal közös filmjeiben, elsősorban A hetedik pecsétben figyelt fel rá a nemzetközi filmszakma, ahogy egyébként Bergman karrierjében is mérföldkő volt a film. Von Sydow sokáig fenntartotta színpadi karrierjét is a filmezés mellett, és hazáját is jó ideig nem volt hajlandó elhagyni annak ellenére sem, hogy Hollywood egyre nagyobb elánnal hívta.

Végül A világ legszebb története – A Biblia győzte meg, amelyben Jézust alakította 1965-ben, egy időre családostól Los Angelesbe is költözött, bár továbbra is feltűnt svéd produkciókban. 1966-ban megkapta első Golden Globe-jelölését a Hawaiiért, a következőt pedig 1973-ban Az ördögűzőért. A ’70-es és ’80-as évek során a legváltozatosabb stílusú filmekben és szerepekben tűnt fel, játszott a Flash Gordonban, a Conan, a barbárban, a Soha ne mondd, hogy soha című Bond-filmben, David Lynch Dűnéjében, és Woody Allen Hannah és nővérei című filmjében. 1987-ben első Oscar-jelölése is megérkezett a Hódító Pelle nyomán, amit aztán még egy követett 2011-ben a Rém hangosan és irtó közel című filmért. Számos nemzetközi jelölése és díja mellé hazájától is kapott egy sor elismerést. Játszott Scorsese Viharszigetében, és Ridley Scott Robin Hood-feldolgozásában is, 2015-ben pedig a Star Wars: Az ébredő Erőben is feltűnt. Tévészerepek is megtalálták a sorozatforradalom kezdetével, játszott a Tudorokban és a Trónok harcában is, utóbbiért Emmyre is jelölték. Legutóbbi nagy szerepe a Kurszk című drámában volt 2018-ban, illetve most is épp zajlanak egy filmje, az Echoes of the Past utómunkái.

Kiemelt kép: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik