Kultúra

Básti Juli: Lehetek én akármekkora név, akkor sem illet meg az, ami egy férfit

A Kossuth-díjas színésznő bármikor balhézik a jogaiért, mert az egyenlőtlenség szerinte a mai napig érzékelhető.

Vagyunk páran, hála Istennek, akik kivívtuk magunknak a szabadságunkat. Nekem az egész fiatalságom erről szólt. De a férfiak és a nők közötti egyenlőtlenség még mindig jól érzékelhető.

– mondja Básti Juli a Hot! magazinnak, Borbély Alexandrával közösen adott páros interjúban. A cikk apropója, hogy a két színésznő ugyanazt a karaktert játssza különböző életszakaszokban a Centrál Színház friss előadásában, A nevem Mary Page Paltrow-ban. Básti szerint sokmindenben hasonlítanak fiatal kollégájával, például abban, hogy „mindketten nagypofájú nők vagyunk.” Básti felidézi, hogyan állt a sarkára régen és mostanában is, ha igazságtalanságot érzékelt:

Állandóan balhéztam, és harcoltam a jogainkért, persze komoly eredmény nélkül. Még most is, ha elhívnak forgatni, kapásból kevesebbet ajánlanak, mint a férfi kollégáknak. Lehetek én akármekkora név, bármennyi díj sorakozhat a polcomon, akkor sem illet meg az, ami egy férfit

– mondja Básti, aki szerint pozitív fejlemény, hogy a fiatal színésznők – például Borbély Alexandra – sokkal inkább kiállnak magukért, és szabadabban beszélnek ezekről a dolgokról, mint a saját generációja.

Kiemelt kép: MTVA Fotó/Zih Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik