Kultúra

Meghalt Ulay, Marina Abramović alkotó- és élettársa

76 éves korában meghalt az Ulay művésznéven ismert Frank Uwe Laysiepen performansz- és testművész, Marina Abramović korábbi partnere és élettársa – írja a The Art Newspaper. Ulay rákkal küzdött, a kezelés komplikációiba halt bele. Ő és Abramović 1976-ban ismerkedtek meg, és tizenkét éven át voltak a kortárs művészet egyik leghíresebb párosa.

Abramović az Instagramon reagált Ulay halálára:

Nagy szomorúsággal fogadtam a hírt barátom és egykori partnerem, Ulay mai haláláról. Kivételes művész és ember volt, aki nagyon fog hiányozni. Ezen a napon az a tudat nyugtat meg, hogy művészete és öröksége örökké él.

Pedig a két művész viszonya nem volt mindig felhőtlen, 2015-ben Ulay beperelte Abramovićot, amiért az olyan munkáit dolgozta fel újra, amelyeket együtt hoztak létre, Abramovićnak 250 ezer eurónyi jogdíjat és tetemes perköltséget kellett megfizetnie.

Ulay 1943-ban született Solingenben, és sokáig Amszterdamban élt és alkotott, mielőtt Ljubljanába költözött. Fotográfusként is alkotott, éspedig Polaroidokra specializálódva. 2020 novemberében az amszterdami Stedelijk Múzeumben komoly retrospektív kiállítás nyílik munkásságából.

Kiemelt kép: Hans Peters, Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik