Kultúra

Iráni rendező nyerte az Arany Medvét

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale), az elismerést szombat este adták át a német fővárosban.

A rendező nem tudott részt venni a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának díjkiosztó gáláján, mert nem kapott utazási engedélyt hazája hatóságaitól. Az elismerést lánya, Baran Raszulof vette át.

Az iráni-német-cseh koprodukcióban készült alkotás négy epizódból áll, központi témája az iráni jogrendben is szereplő és a perzsa államban nemzetközi összevetésben gyakran alkalmazott halálbüntetés.

A Berlinale fődíját tíz év alatt harmadszor nyerte el iráni rendező; 2011-ben Aszgar Farhadi kapta az Arany Medvét Nader és Simin – Egy elválás története című alkotásáért, 2015-ben pedig Dzsafár Panahi a Taxi Teheran című filmjéért.

Döbbenetes emberkísérletet és hiteles abortuszt is láttunk Berlinben
Az idei, 70. Berlinaléval kapcsolatos nagy kérdés az volt, hogy a filmfesztivált tizennyolc éven át vezető Dieter Kosslick tavalyi leköszönése után

Kiemelt kép: Baran Raszulof az édesapja által elnyert díjjal. Fotó: AFP/JÖRG CARSTENSEN/POOL/DPA PICTURE-ALLIANCE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik