Kultúra

Karácsony Gergely: A kormány fenyegetései nem segítették a színházi tárgyalásokat

Szerinte elhárultak az akadályok a további egyeztetés elől.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülése után. A főpolgármester elmondta, hogy a budapesti színházak ügye ugyan hivatalosan nem szerepelt az FKT napirendjén, de az előzetes egyeztetések alapján úgy látja, elhárultak az akadályai annak, hogy újra tárgyaljon a Főváros a kormánnyal a színházak finanszírozásáról. A fővárostól szerinte nem elvárható, hogy ilyen kitettséggel és pénzügyi problémákkal együtt is maga finanszírozza azokat a színházakat, amelyek korábban állami finanszírozásból működtek.

A fővárosi közgyűlés szerdán szavazta meg azt az előterjesztést, miszerint hét budapesti színházat közösen tervez finanszírozni az állammal, aminek révén a kormány vétójogot kap az igazgatói kinevezésekben (ennek előzményét a decemberben rohamtempóban átnyomott, nagy tiltakozást kiváltó törvénymódosítás jelentette).  A kormány és a főváros között az elmúlt napokban alakult ki konfliktus a Szabad Tér Színház kérdésében, miután a kormány közölte: amennyiben nem Bán Teodóra lesz az igazgató, nem támogatja tovább a budapesti színházakat.

Gulyás Gergely: A kormánynak az a megoldás elfogadható, ami Bán Teodórának is
Szerinte a főváros javaslata kapkodást tükröz és nem jó megoldás.

Karácsony örül annak, hogy a tárgyalások újraindultak azóta, ám nem szeretné, ha az elmúlt napokban látott nyilvános üzengetések általános gyakorlattá válnának.

A kormány ultimátumnak tűnő fenyegetései nem segítették ezt a folyamatot

– mondta a főpolgármester, aki a Szabad Tér Színház körüli konfliktus rendezéséről nem kívánt beszélni, csak annyit mondott: a teljes budapesti színházi élet problémáit nem rendelhetjük alá egy intézmény vagy egy személy kérdésének.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik