Kultúra

Katona Klári: A szerelem a legmegkérdőjelezettebb lételem

Nemrég jelent meg Katona Klári Közelség című könyve, melyből a BEST magazin közölt részleteket. Az énekesnő magánéletéről viszonylag keveset tudni, írásából kiderült, miért nem árul el magáról sok mindent.

Rengeteg kérdezővel találkoztam. Nem csak válaszolni, kérdezni is megtanítottak. Ők, akik a legtöbbször igazi érdeklődés híján csak érdekességet akartak tőlem, hogy ők érdekesnek látszhassanak. Azt végtelenül kevésnek tartom

– olvasható könyvében.

Az énekesnő soha nem beszélt arról, hogy nem született gyermeke, ahogy arról sem, hogy felnevelt egy kislányt.

Talán még sosem mondtam el senkinek, kislányként mennyiszer álmodoztam magamról áldott állapotban. Rengetegszer elképzeltem, milyen leszek majd, amikor kisbabát várok. Gyönyörűnek láttam azokat a nőket, akiknek teste csak az odabenn védelmében növekvő baba formálódásában változott, egyébként pedig megtartották saját vonalaikat. Ilyennek vágytam magamat […] Hogyan is gondolhattam, hogy egyszer mindez majd elmarad, és egy napon egy két év nyolc hónapos kislány érkezik az életembe, hogy attól kezdve anya-gyerek viszonyon osztozzunk. Hogyan? Egyedin. Előzmények nélkül. Kényszerű-szabadon

– írja.

Ahogy gyermekéről, úgy Katona Klári szerelmi életéről sem lehetett sokat tudni. A Közelségben azt írja, a szerelem a legmegkérdőjelezettebb lételem, fiatalon pedig valószínűleg először a szerelembe volt szerelmes.

Hiszen a szerelem érzése nem hétköznapiságot idéző. Erről magam is megbizonyosodhattam, amikor egyszer csak alanya is lett. Tiszta, saját érzelem született. Bennem. Az enyém volt. Viszonzást elsőre nem várt. Egy másik lényéhez vágyott. A csodálat, a szeretet. a határtalan érdeklődés megélésének csudafinomsága minden ízemben átjárt. Az addig ismert megélések fölé emelt. Nem volt szó, se történés, mégis megtörtént. Érzékeltem. Akkor ezt nem így mondtam volna. Mégis így történt. Minden mérlegeléstől mentesen.

Kép: BEST

Kiemelt kép: Wikipedia / Fortepan / Urbán Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik