Kultúra

Gy. Németh Erzsébet: A cél, hogy egy színház se kerüljön veszélybe

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz TAO-támogatás nélkül a fővárosi független színházakkal. A humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, szó nincs arról, hogy lenne a „mi színházunk, ti színházatok”, a főváros beleteszi azt a pénzt, amit tud, és azt remélik, hogy a kormány is megteszi ugyanezt, ugyanis az állami támogatás a nézők javát szolgálja, hiszen a jegyár csökkentését célozza.

Budapestiek színháza van csak […] Az a cél, hogy megállapodjanak abban, hogy egy színház se kerüljön anyagi veszélybe, és egy színház se legyen felcímkézve.

Gy. Németh Erzsébet: a független színházak továbbra is a túlélésért küzdenek
Bár úgy tűnt, meghátrál, a kormány folytatja a független színházak elleni leszámolást.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy három színházat, a Katonát, a Radnótit és az Örkényt már kijelölte a főváros saját magának és az ő finanszírozásukban marad vagy kerül teljesen, Gy. Németh határozott nemmel válaszolt.

Szó nincs arról, hogy bárki, bármilyen színházat kijelölt volna, zajlanak a tárgyalások és az a cél, hogy megállapodjunk, hogy egy színház se kerüljön veszélybe, illetve egy színház se legyen felcímkézve, hogy milyen színház vagy hogy kinek a színháza

– mondta.

Szóba került a pályázatok kapcsán, hogy a Vígszínház igazgatói posztjáért Eszenyi Enikő mellett Rudolf Péter és Csányi János, a Bárka Színház alapító igazgatója pályázott. Gy. Németh elmondta, hogy a pályázatról a végső döntést a Fővárosi Közgyűlést hozza, de ezt megelőzi egy szakmai bírálóbizottságnak az állásfoglalása.

A főpolgármester-helyettes szerint még nem a Víg, hanem a Szabad Tér Színház esetében „tulajdonképpen Kásler miniszter fideszes kultúrharcosokat jelöltek ezekbe a bizottságokba. A Szabad Tér Színház zsűrijében Ókovács Szilveszter és Zalányi János ül, de ez még mind nem elég, a fideszes helyettes-államtitkárt is a nyakukra ülteti, Fülöp Péter személyében”. Utóbbi személye Gy. Németh szerint nem csak kormányzati pozíciója miatt kérdéses, hanem azért is, mert jelenleg a Kaposvári Színház igazgatója.

Gy. Németh Erzsébet: Itt pofára osztották a pénzt
Mi a főváros feladata a zaklatási botrányokkal kapcsolatban? Hogyan segítenek a tao-megszüntetés miatt bajba jutott színházakon? Tudnak-e nyomást gyakorolni a kormányra? Interjú a kulturális főpolgármester-helyettessel.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik