Kultúra

Soha ilyen kevesen nem nézték még az Oscar-gálát

Hiába a történelmi győzelem, az Akadémia negatív rekordot döntött.

Nagy meglepetésre a dél-koreai társadalmi szatíra, az Élősködők tarolt az idei Oscar-gálán, begyűjtve a legfontosabb díjakat a jóval esélyesebb hollywoodi versenytársak elől.

Az Élősködők Oscar-tarolása nagyszerű hír a film jövőjéért aggódóknak
Az Élősködők győzelme fontos üzenettel bír. De vajon minek köszönhető, hogy egy dél-koreai társadalmi szatíra elhozta a legfontosabb díjakat a sokkal esélyesebbnek tartott hollywoodi versenytársak elől?

A történelmi siker mindenképp jó hír azoknak, akik nagyobb  sokszínűségre és több egyedi hangvételű film elismerésére vágynak, viszont az Akadémiának van miért aggódnia, mert az Oscar láthatóan kezdi elveszteni a vonzerejét. Amióta csak mérik a nézettséget, a gálát soha nem nézték még olyan kevesen, mint idén. Amerikában 23,6 millió néző volt kíváncsi rá, ami mintegy 20 százalékos esést jelent a tavalyi 29,6 millióhoz képest. A hanyatlás nem most kezdődött, szinte folyamatos az utóbbi években. Összehasonlításképpen: 2014 előtt 35-40 milliós átlagokat hozott a ceremónia közvetítése.

Persze mindez nemcsak az Oscarra igaz, általános trend, hogy a fiatalok egyre kevésbé néznek hagyományos élő közvetítést a tévében, leszámítva ha sporteseményekről van szó. Az Akadémia és a gálát közvetítő ABC csatorna azonban egyelőre semmi komolyabb ötletet nem mutatott arra, hogyan lehetne ezt a folyamatot megállítani. Jövőre talán újra megpróbálkoznak a házigazdával, az elmúlt két évben ugyanis host nélkül ment le a műsor.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik