Kultúra

60 milliós versenyzongorát törtek ripityára a költöztetők

Aki költözött már, bizonyára ismeri azt a kiszolgáltatott érzést, mikor legkedvesebb bútorát idegen emberek cipelik, akiket láthatóan kevéssé hat meg a vállukra kapott tárgy eszmei és anyagi értéke. Azt viszont elképzelni is nehéz, mit élhetett át Angelica Hewitt kanadai zongoravirtuóz, mikor hangszerét, egy F278 Fazioli versenyzongorát leejtettek Berlinben a költöztetők, akik egy stúdiófelvétel után cipelték azt. A zongora használhatatlanra tört, amit maga, az olasz hangszercég alapítója, Paolo Fazioli erősített meg. A baleset akkor történt, mikor a költöztetők megpróbálták egy teherkocsira emelni a zongorát, ám leejtették. A hangszer fémkerete azonnal eltörött, az ütés pedig – összeadódva a húrok által okozott feszítőerővel – kettétörte a zongora a fedelét.

Anyagi és művészi szempontból sem lenne értelme újraépíteni ebből az állapotból. Ennek kaputt. Nagyon remélem, hogy a zongorám boldog lesz a zongorák mennyországában.

mondta a gyászoló Hewitt, aki Beethoven variációkat rögzített Berlinben, mielőtt a baleset történt. Hewitt imádta, és a legjobb barátjának tartotta ezt a különleges Faziolit, amiből több nincs is a világon, és aminek értékét 150 ezer angol fontra, azaz 60 millió forintra becsülik. Hewitt annak az egynek örül, hogy legalább senki sem sérült meg a baleset folyamán. A meg nem nevezett költöztető cég teljesen elszörnyedt a drága és végzetes hibájuk miatt, 35 év alatt ez az első eset, hogy ilyen történt velük.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik