Kultúra

Néha könnyebb, ha a nehézségeinket ki tudjuk nevetni

Tajgetosz Show címen új magyar videoblog indult, melynek főszereplője Fekete Ádám színész-rendező. Fekete hétfőnként jelentkező videóiban lerántja a leplet civilizációnk ellentmondásairól, bátran és tabuk nélkül csinál viccet akár saját fogyatékosságából is. A mozgáskorlátozottság és a segítségnyújtás mellett a politikai korrektség, a szolidaritás, a különböző társadalmi ellentmondások, a manapság népszerű narratívák – például a self-help és a PUA mozgalmak -, illetve számos konkrét, 21. századi kérdés is, mint a klímaváltozás vagy az álhírek is terítékre kerülnek.

Az ókorban az életképtelennek tartott embereket ledobták a Tajgetoszról. De ha végiggondolták volna, mindent és mindenkit le kellett volna dobniuk, mert az egész élet tele van képtelenségekkel. Mennyivel könnyebb lenne, ha a nehézségeinket, amikről még beszélni sem merünk, egyszerűen csak ki tudnák nevetni. Mi akadálya? Én magamat kigúnyolom, ha kell – és néha kell

– mondja Fekete.

Az első videóban a manapság népszerű „unboxing” videók mintájára azt mutatja meg, hogyan nyit ki egy nagyon alaposan becsomagolt telefont, mely komoly kihívást jelent a finommotoros mozgásokban nem tökéletesen működő. „véleményvezérnek”.

A Tajgetosz Show műsorvezetőjének alakítója Fekete Ádám 2012-ben színházi kategóriában Junior Príma-díjat, 2016-ban Szép Ernő drámaírói díjat kapott. 2018-ban megjelent az első verseskötete, amiért Petri György-díjat kapott. A közönség Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből is ismerheti, melyért 2016-ban a Magyar Filmdíj „legjobb férfi mellékszereplő” díját kapta meg.

A Tajgetosz Show-t – csakúgy, mint Anzselika Habpatront – az InFullAnswers produkció jegyzi, Végh Zsolt színész-rendező és Egger Géza színész vezetésével. Az uristen@menny.hu és a Libiomfi kultcsapata, Stefanovics Angéla, Kálmánchelyi Zoltán és Végh Zsolt, Fekete Ádámmal és Egger Gézával kiegészülve egy olyan kezdeményezést indított el, mely a kor kihívásainak megfelelő formában szeretne a valóságra reflektálni. Az InFullAnswers nevű formáció célja nem csupán a videobloggerség műfajának újragondolása, hanem az is, hogy színvonalas és társadalmilag szemléletformáló tartalmat rejtsen a sokszor éppen a tartalmatlanságáról híres formába.

Kiemelt kép: Youtube / Tajgetosz Show

Ajánlott videó

Olvasói sztorik