Élő Kultúra

Történelmet írt az Élősködők az Oscaron

Helyi idő szerint vasárnap este rendezték az idei díjkiosztót Los Angelesben, és bár arra számítottunk, hogy Sam Mendesről, Renée Zellwegerről és Joaquin Phoenixről szól majd az Oscar, Bong Joon-ho volt az igazi nyertes. Meglepő fordulat, hogy a dél-koreai rendező Élősködők című alkotása nyerte a legjobb film és a legjobb nemzetközi film díját is. A gálát élőben közvetítettük a 24.hu-n, olvassa vissza a legfontosabb eseményeket!

Kiemelt kép: Kevin Winter/Getty Images

A nyitószám elég erős

Janelle Monae komoly tánckarral és némi Billy Porterrel megtámogatva nyitotta a gálát, emlékeztetve a tavalyi nagy filmes teljesítményekre, főként a jelöltekre. No meg azokra is, akiket kevésbé jelöltek: természetesen kiemelte a nőket, a feketéket, a queer művészeket. Még a Fehér éjszakák is megidéződött a virágos outfittel.

Ha szerencsénk van, Brad Pitt vagy Joaquin Phoenix ismét mondhat egy emlékezetes beszédet

Mind a ketten megtehették a szezon korábbi díjkiosztóin. Brad Pitt a csajozási szokásain röhögött, hogy már a saját anyját se hozhatja el bulizni, mert boldog boldogtalannal összehozzák, Joaquin Phoenix meg beszól az elitista és kirekesztő filmeseknek, ha teheti.

Joaquin Phoenix szégyelli, hogy egy kirekesztő rendszer része
Az 1917 és az Élősködők voltak a BAFTA legnagyobb nyertesei, A Joker főszereplője pedig ismét komoly beszédet mondott.

Mind a ketten esélyesek, Brad Pitt a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában, Phoenix meg a legjobb férfi színész lehet a Jokerben nyújtott alakításáért.

Mi a gond azzal, hogy nincs női rendező a jelöltek között?

Erre kerestük a választ az Oscar-gálát megelőző, háromrészes podcastsorozatunkban.

Beszélgettünk a Nyitva című film rendezőjével Nagypál Orsival a témáról.

Gera Marina: Egy nemzetközi díj után is jöhet depresszió
Az Oscar-gála előtt az Emmy-díjas Gera Marinával beszélgettünk az idei felhozatalról, a női filmesekről, és a nemzetközi figyelem hozta lehetőségekről.

Megkérdeztük Mécs Mónikát, a Testről és lélekről producerét is.

Mécs Mónika: Kértem Enyedi Ildikót, nehogy kivágja a kedvenc snittemet
Mécs Mónika olyan filmek mögött állt producerként, mint a Testről és lélekről, legutóbb pedig Tóth Barnabás Oscar-esélyes filmjéért izgulhatott. A díjszezon közepén a női rendezők hiányáról és a produceri munkáról is beszélgettünk.

És végül az Emmy-díjas Gera Marinát hívtuk meg, hogy meséljen nekünk az elmúlt pár hónapról, és az Oscar-esélyeseket is kiveséztük.

Gera Marina: Egy nemzetközi díj után is jöhet depresszió
Az Oscar-gála előtt az Emmy-díjas Gera Marinával beszélgettünk az idei felhozatalról, a női filmesekről, és a nemzetközi figyelem hozta lehetőségekről.

Az első mém is megszületett

Timothée Chalamet nem izgulta túl az öltözködést, egy melegítőre zavarba ejtően hasonlító outfitben érkezett, de ettől még ugyanúgy imádták a fotósok, főleg, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve, megbombázta Margot Robbie fotózását. A dologból instant mém lett, mutatom:

https://twitter.com/kardemommeee/status/1226667059985211397

Ricky Gervais oltós hangulatban van

A Golden Globe-on sem kímélte a közönséget, hogy szálljanak magukba egy kicsit, és bár az Oscarnak nincs hostja, Gervais azért Twitteren elemében érzi magát.

Alig várom, hogy halljam a megindító beszédeiteket az egyenlőségről, és nagyszerű, hogy amíg itt vagytok három órán át, legalább kicsit aludhat az alulfizetett bevándorló személyzetetek.

Az ügyeletes viccesek már a vörös szőnyegen

Még majd’ egy óra  van a gála kezdetéig, és csak a vörös szőnyeges bevonulás tart, de Hollywood ügyeletes vicces embereivel már találkozhattunk: a Jojo Nyusziban a náci leányok hazafias nevelését végző Rebel Wilson és a rendező, valamint Hitlert, mint a főhős képzeletbeli barátját alakító Taika Waititi már képviseltette magát. Egyelőre minden a szokásos, mindenki elolvad a másiktól, és szívből drukkol, és a végtelen hosszú, messze túl gyakori reklámszünetek is jönnek szép sorban.

Amíg tart a vörös szőnyeges bevonulás, nézzük, mire is számíthatunk ma

Sam Mendes 1917 című filmje tűnik a legfontosabb befutónak, de érhetnek még bennünket meglepetések. Az alábbi cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Sam Mendes, Renée Zellweger és Joaquin Phoenix nagy napja lehet az Oscar-gála
A filmes sajtó és a fogadóirodák is elég biztosnak tűnnek a dolgukban a főbb kategóriákat illetően, de ettől még borulhat a papírforma a vasárnap esti Oscar-gálán. Szerencsés esetben történelmi győzelmek is születhetnek.

Szép jó estét kívánunk!

Percről perce közvetítjük az Oscart, aki tud, maradjon velünk reggelig! Minden érdekességről és fontos eseményről beszámolunk, ígérjük megéri velünk éjszakázni.

Olvasói sztorik