Kultúra

Meghalt Kirk Douglas

103 éves korában elhunyt Kirk Douglas, Hollywood aranykorának utolsó legendája, Michael Douglas édesapja. Halálának hírét fia posztolta az Instagramra.

A világnak ő egy legenda volt, egy színész az Aranykor filmjeiből, aki maga is mesés kort élt meg, emberbarát, akinek elkötelezettsége az igazság és azon ügyek felé, melyekben hitt, mérceként állt mindannyiunk előtt.

– áll a posztban.

View this post on Instagram

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on

Az oroszországi zsidó bevándorló család hét gyerekének egyikeként született Kirk Douglas valóban legenda volt, már pusztán a kora miatt is lehetett volna az, hiszen túlélt egy helikopter-balesetet és egy súlyos agyvérzést is, ám ő szakmailag is beírta nevét a történelemkönyvekbe. Háromszor jelölték Oscar-díjra, az 1949-es Championért, az 1952-es A rossz és a szépért és az 1956-os A nap szerelmeséért, ám végül nem kapott konkrét filmért díjat – 1996-ban azonban átvehette az Oscar-életműdíjat. És ekkor még majd tíz évig a pályán maradt: nyugdíjba vonulását 2004-ben jelentette be, filmográfiája több mint nyolcvan címet tartalmaz.

Leghíresebb szerepe talán az 1960-es Spartacusban volt, melyben rabszolgát játszott olyan felejthetetlenül, hogy a film az azt gyártó Universal legtöbb bevételt hozó filmje lett, ezt az előkelő helyet pedig tíz évig meg is őrizte. A filmmel Douglas a McCarthy-érát ekézte, de később sem félt keményen nyilvánulni meg a döntéshozókkal és hatalmasokkal kapcsolatban. Ezzel együtt munkásságával kiérdemelte a legmagasabb állami elismerést, amit civil megkaphat, az Elnöki Szabadság Érdemrendet. Szerepválasztásait nem hagyta befolyásolni semmi, csakis a saját ízlése és érdeklődése által, ha tetszett neki egy filmterv, elvállalta, még ha nem is kecsegtetett nagy sikerrel. Szabadságát végül saját produkciós cég alapításával élte ki, ő volt a második világháború utáni korszak első színésze, aki ilyen értelemben a saját lábára állt, nála készült például A dicsőség ösvényei, Stanley Kubrick rendezésében, aki azonban ekkor még nem volt nagy név, sőt. Ezzel együtt a film Douglas karrierjének egyik legfényesebb pontja lett, melyet azóta is a valaha készült legnagyobb mozik között tartanak számon.

Kirk Douglas emellett számos ügyet támogatott anyagilag vagy munkával, az állam megbízásából már a ’60-as években járt a Vasfüggöny mögött, így Magyarországon is, de Jugoszláviában maga Tito is fogadta. A 99. születésnapján nejével közösen tizenötmillió dollárt adományozott egy idősotthon létrehozására. Neje, Anne Douglas jelenleg százéves, és túlélte férjét. Rajta kívül gyászolja két fia, a színész Michael Douglas és a producer Joel Douglas.

Egyik utolsó megjelenése a filmszakma elitjének körében 2017-ben volt, amikor meglepetésként részt vett a Golden Globe-on, éspedig menye, Catherine Zeta-Jones oldalán, akivel együtt adtak át egy díjat. Zeta-Jones elérzékenyült Instagram-posztban búcsúzott Douglastől, akárcsak fél Hollywood.

„Drága Kirk, már most hiányzol” – Kirk Douglastől búcsúzik Hollywood
A mozilegenda 103 évesen halt meg, róla emlékezik mindenki Cathrine Zeta-Jonestól Sylvester Stallonéig.

Kiemelt kép: DAVID MCNEW / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik