Kultúra

Milliárdos óriásbirodalmat ültetne a kultúra nyakára Demeter Szilárd

Ezzel védené tovább a nemzeti kultúrát.

Tovább centralizálódhat a kulturális szcéna, ha megvalósul az az előterjesztés, melynek értelmében meglévő kulturális intézmények, ösztöndíjak és ingatlanok kerülnének egységes irányítás alá, Demeter Szilárd hatalmának komoly növekedésével és vélhetően komoly költségvonzattal – a tervben ugyanis szerepel egy teljesen újonnan épített ingatlan, amelybe az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Petőfi Irodalmi Múzeum költözne.

Nemzeti kultúra, nemzeti identitás, a nemzet kulturális újraegyesítése – hasonló kulcsszavakkal van teli az a kulturális megabirodalom létrehozásáról szóló tervezet, melyet az Index szerzett meg, és amelynek értelmében létrejönne egy, jelenleg Anyanyelvi Kulturális Társulás és Művészeti Tehetséggondozó néven futó szervezet, mely „a könyvkultúra, az irodalom, valamint a magyar kortárs alkotóművészeti és könnyűzenei területen szolgálhat iránymutatással”, és amelynek vezetése Demeter kezében lenne. A szervezet összefogná többek között az Országos Széchényi Könyvtár, a PIM, a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ), a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Cseh Tamás Archívum Alapítvány működését, de a Kultura.hu portált is, az anyagi források pedig a PIM megnövelt költségvetéséből származnának.

Demeter Szilárd büszke pártkatonaként váltotta a baloldali alkotók beengedése miatt kirúgott Prőhle Gergelyt a PIM vezetői pozíciójában, majd nem sokkal később rábízták az OSZK költözésének levezénylését is. A kultúrtörvény azon verzióját, mely még tartalmazta az NKA megszüntetésének tervét, az ellenállás elsöpörte, és a Térey-ösztöndíj sem nevezhető éppenséggel diadalmenetnek, bár Demetert láthatóan nem rendítette meg az ösztöndíjat övező botrány – és a további tervei sem lettek kisebb léptékűek.

Forrong az írótársadalom, Demeter szerint kijöttek a fényre a futóbolondok
Hiánypótló kezdeményezés vagy a kultúrharc újabb frontvonala? Írókat, kurátorokat és Demeter Szilárdot is megkérdeztük a Térey-ösztöndíjról, ami körül nem nyugszanak a kedélyek.

Az OSZK költöztetése jelenleg úgy áll, hogy bár a terv szerint az intézmény ez év végéig kiköltözne jelenlegi lakhelyéről, a Várból, ám új helye egyelőre nincs. Demeter egy ideig az egykori Mária Terézia laktanyával szemezett, jelenleg azonban új ingatlan építéséről szól a fáma, melynek értelmében a könyvtár a Magyar Nyelv Házának része lenne. Ám egy ilyen ingatlan felépítése még évekig is eltarthat, azaz az OSZK-nak maradnia kellene a Várban, miközben a kormány már komoly pénzeket utalt ki a költözéshez szükséges raktárak kialakítására. Ugyancsak a Magyar Nyelv Házában kapna helyet a PIM és annak tagintézményei is, valamint kiadók és tudományos intézmények, de kiállítóterek és kávézó is, így egy

olyan anyanyelvi központ jöhetne létre, amely önmagában is Kárpát-medencei kisugárzással bírhat, az intézmények együttműködése pedig a világ magyarságára kiható erőteret keletkeztethet.

Része a tervezetnek ezen túl egy Széchényi Könyvközpont nevű szervezet

a nemzeti kultúrát erősítő művek létrejöttének elősegítésére,

ami gyakorlatilag könyvterjesztésről és olvasás-népszerűsítő kampányokról szólna, de érintené a non-fiction könyvkiadást is. A Széchényi Könyvközpontot a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) átalakításával hoznák létre, a KELOO ezután csak a tankönyvek kiadásáért és terjesztéséért felelne.

Létrejönne ezen túl egy Digitális Bölcsészeti Központ nevű alintézmény a PIM részeként, mely a közgyűjtemény digitalizálását végezné. A PIM részévé válna a Cseh Tamás Archívum is, és létrejönne a Magyar Könnyűzenei Központ is. Emellett a gigaszervezet kezébe kerülne a hazai művészeti ösztöndíjak elsöprő többségének működtetése is. A szervezethez kerülne a Móricz, az Örkény és a Babits irodalmi, valamint az Oláh János szerkesztői ösztöndíj, valamint a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) ösztöndíja is, de a Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíj, a Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíj, a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj, a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj, a Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj, a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, a Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj, a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj és a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj. Ezek teljes költségvetésével együtt.

Demeter számos ingatlanra is benyújtotta igényét: a tervezet szerint az új szervezet kezébe kerülne a Galyatetői alkotóház, a Balatonfüredi fordítóház, az Óbudai Zichy-kastély, a Kossuth Klub és az Andrássy Palota. És, hogy az online láb se hiányozzon, a PIM megkapná a Kultura.hu kulturális portált is. Az Index megkérdezte Demetert a tervezetről, aki nem is tagadta annak létezését, sőt azt is elmondta a lapnak, hogy az már a kormány elé is került, és bizonyos részelemekkel kapcsolatban utóegyeztetést kért.

Ilyenkor az ember megnézi, mely pontokat, és miért tartottak problematikusnak, majd fogja magát, lefutja a szükséges köröket, egyeztet, tárgyal, számol stb., aztán ismét nekirugaszkodik. Ez egy ilyen foci. Előbb-utóbb olyanra csiszolódik bármilyen előterjesztés, amit elfogad a kormány. Vagy nem. Az összképet ők látják, ez a dolguk és felelősségük, vagyis az már a kormány jussa, hogy döntsön, nem előlegezném meg a végeredményt

– mondta el Demeter a lapnak.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik