Kultúra

Schilling válaszolt Eszenyinek: Az élet nem a színházban, hanem az utcákon zajlik

Sokan hiányolták Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját a színházak függetlenségéért tartott decemberi tüntetésen, ő azonban nem tette tiszteletét az eseményen. A Magyar Narancs nagyinterjújában Eszenyi az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Mit nem lehet ezen érteni? Azt, hogy nem akarok politikai térbe belépni. Arról nem is beszélve, hogy aznap 1029 ember volt a Vígszínházban a Padlás jubileumi előadásán, ahol az 1 milliomodik nézőnket köszöntöttük, és együtt énekeltük, hogy »itt van dolgunk és itt vannak álmaink«.

Hozzátette: bárki keresi meg őt, annak tehetségéhez, lehetőségeihez képest segít, de decemberben állítása szerint meg sem hívták.

Erre a megszólalásra reagált Facebook-oldalára feltöltött videóban Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező, a Krétakör alapítója.

Kedves Enikő! Egy tüntetésre nem azért megyünk el, mert meghívnak minket, az vendégség, ez meg valami más. Egy tüntetésre meggyőződésből megy el az ember. Vagy hiszel azokban az emberekben vagy nem. Vagy támogatod ezt az ügyeket vagy nem. Harmadik eshetőség nincs. A szolidaritás pedig mindig nyilvános, a nem nyilvános szolidaritásnak nincsen semmi értelme, hiszen éppen az lenne a lényeg, hogy a saját neveddel, a saját arcoddal állsz ki egy ügy mellett, támogatsz embereket.

Kitért a Padlás jubileumi előadásának ügyére is. Mint mondta: a színházi emberek hajlamosak elfelejteni, hogy az élet nem a színházban, hanem az utcán, az otthonokban zajlik, ezt az életet pedig súlyosan behálózta a politika.

Ha valamit tenni akarunk ezekért az emberekért, akkor néha muszáj elhagyni a színház épületét

— tette hozzá.

Az nagyon sajnálatos, hogy az ország legnagyobb színházának igazgatóját fel kell világosítani arról, hogy mi az a szolidaritás. És egyáltalán, mit jelent az élet

— fogalmazott.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik